ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Και γατούλης και λαθρεπιβάτης: Στον τροχό αεροπλάνου από την Αθήνα στη Ζυρίχη

Ένας μικρούλης και γλυκύτατος γάτος χώθηκε σε αεροπλάνο και έκανε ένα υπέροχο ταξίδι μέχρι τη Ζυρίχη, ενώ μονοπώλησε και τα ελβετικά ΜΜΕ
Ένας κεραμιδόγατος χρώματος άσπρου μαύρου κατόρθωσε να μονοπωλήσει τα ελβετικά ΜΜΕ με το κατόρθωμά του.
Ο ηλικίας περίπου δύο μηνών γάτος ταξίδεψε τζάμπα μέχρι τη Ζυρίχη.

Πώς έγινε αυτό; Η ιστορία έχει ως εξής:
Αρχικά εθεάθη στους διαδρόμους του "Ελευθέριος Βενιζέλος" την προηγούμενη Τετάρτη, κοντά σε αεροσκάφος με προορισμό την Ελβετία.
Αμέσως ενημερώθηκαν μέλη του προσωπικού εδάφους και άρχισαν οι αναζητήσεις για το μικρό ζωάκι. Οι έρευνες για τον τετράποδο κύριο κράτησαν περίπου δύο ώρες και μάλιστα καθυστέρησε και η πτήση.
Επειδή λοιπόν δεν εντοπίστηκε, ο κυβερνήτης ζήτησε άδεια απογείωσης και η πτήση έγινε κανονικά.
Θεωρήθηκε πως το περίεργο γατί είχε φύγει, το αεροσκάφος απογειώθηκε για να προσγειωθεί ώρες μετά στη Ζυρίχη. Εκεί οι μηχανικοί εδάφους έμειναν άγαλμα όταν αντίκρισαν να ξεπροβάλλει από την κρύπτη του μπροστινού τροχού ένα ασπρόμαυρο κεφαλάκι.
Ήταν ο γάτος ο οποίος αν και αρκετά ταλαιπωρημένος ήταν ζωντανός και χωρίς, όπως αποδείχτηκε, πρόβλημα στην υγεία του. Μεταφέρθηκε στο ιατρείο του αεροδρομίου, όπου το παρέλαβε κτηνίατρος για να το φροντίσει.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αεροπορικής εταιρίας, κανείς δεν μπορούσε3 να πιστέψει ότι το μικρό πλάσμα κατάφερε να επιβιώσει για 1.600 χιλιόμετρα, σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 50 βαθμούς υπό το μηδέν.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.