ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Μυνητήρια αναφορά κατά της ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ για παράνομες περιφράξεις στην παραλία του Καλού Νερού

ΠΡΟΣ ΤΗΝ Kα ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
1) Του Δημητρόπουλου Κωνσταντίνου του Χρήστου Επιχειρηματία κατοίκου Καλού Νερού Παραλία
2) Των κάτωθι υπογεγραμμένων κατοίκων περιοχής Καλού Νερού.

Κυρία Εισαγγελεύ

Άγνωστης ταυτότητας κυρίως αλλοδαποί, συνοδευόμενοι τις.........

περισσότερες φορές από Έλληνες που δηλώνουν ότι ανήκουν στην ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ, εμφανίζονται

σε ομάδες στην ακτή από το Καλό Νερό μέχρι τις εκβολές της Νέδα και τοποθετούν στον χώρο του αιγιαλού πάνω στην άμμο καλάμια, και αιχμηρά σιδεροπλέγματα που χρησιμοποιούνται σε κατασκευές από μπετόν, με τα οποία περιφράσσουν εδαφικά τμήματα διαστάσεων περίπου 1.5 Χ 1,5 μ. και τοποθετούν πινακίδες σύμφωνα με τις οποίες τα τμήματα αυτά είναι φωλιές θαλάσσιας χελώνας. Η εικόνα αυτή είναι άκρως αντιαισθητική, απωθητική για τους τουρίστες που μας επισκέπτονται και δημιουργεί συνειρμούς ‘’νεκροταφείου’’ στην παραλία του Καλού Νερού.

Εξαιτίας της τοποθέτησης των καλαμιών και των σιδερο-πλεγμάτων προ τετραημέρου συνέβηκε ατύχημα, όταν μικρής ηλικίας παιδιά οικογένειας που παραθέριζε στην περιοχή, παίζοντας στην άμμο έπεσαν πάνω σε αυτά, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν ευτυχώς ελαφρά, και μονάχα από τύχη δεν προκλήθηκε κάτι πιο σοβαρό από εκδορές. Αισθανθήκαμε μεγάλη ντροπή και δεν μπορούσαμε να ψελλίσουμε κάποια σοβαρή δικαιολογία στους διαμαρτυρόμενους γονείς.
Ο ίδιες ομάδες με την σύνθεση που ποικίλλει από ημέρα σε ημέρα έχουν παρατηρηθεί να μεταφέρουν αυγά θαλάσσιας χελώνας από τις θέσεις όπου πραγματικά έχει ωοτοκήσει η χελώνα σε σημεία μεγαλύτερης απόστασης από την ακτογραμμή, όπου έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι και όχι η χελώνα φωλιές. Από πού απόκτησαν το δικαίωμα παρέμβασης στο οικολογικό οικοσύστημα της περιοχής μας αυτοδιοριζόμενοι ‘’προστάτες’’ και ποιές είναι οι επιπτώσεις των αυθαίρετων ενεργειών τους στην πανίδα της περιοχή μας. Εξάλλου έχει παρατηρηθεί ότι ενώ καμία φωλιά δεν υπήρχε σε συγκεκριμένη περιοχή –έμπροσθεν και πλησίον του κτήματος ‘’Παπαηλιού’’ την επόμενη μέρα το πρωί είχαν ήδη τοποθετηθεί πινακίδες δέκα (10) και πλέον φωλιών σε μικρή απόσταση όχι μεγαλύτερη του 1 μέτρου η μία από την άλλη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές υπόνοιες ότι κατασκευάζονται στην διάρκεια της νύκτας τεχνητά φωλιές, δίχως να υπάρχουν πραγματικά. Μια αυτοψία με την παρουσία σας στο συγκεκριμένο σημείο, θα μας φανερώσει την αλήθεια εάν υπάρχουν σε κάθε πραγματική φωλιά χελώνας 80- 120 αυγά όπως ισχυρίζονται , η είναι φωλιά κατασκευασμένη μόνο με 10-20 αυγά.

Περαιτέρω, είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ίδια ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ έχει δημοσιεύσει στοιχεία στον ελληνικό τύπο ότι ο πληθυσμός της Caretta- Caretta, στην περιοχή μας αυξάνεται και εν πάσει περιπτώσει ότι δεν μειώνεται, την ίδια στιγμή καταγγέλλει συστηματικώς την χώρα μας στην ΕΕ ότι, παραλείπει τάχα να λάβει μέτρα προστασίας με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται δήθεν το περιβάλλον στην περιοχή μας, επιδιώκοντας να θεσπισθούν μέτρα και απαγορεύσεις που θα μετατρέψουν την περιοχή μας σε νεκρή ζώνη.

Τέλος αν και σύμφωνα με τον Ν. 3937/2011 η ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ υποχρεούται να ανακοινώνει δημόσια και κυρίως στην ιστοσελίδα της αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό φωλιών και ωοτοκιών της θαλάσσιας χελώνας τέτοια πληροφόρηση δεν παρέχει.
Επειδή, οι παραπάνω ενέργειες πλήττουν το δικαίωμα μας να απολαμβάνουμε ελεύθερα τον κοινόχρηστο χώρο του αιγιαλού και δημιουργούν θανάσιμους κινδύνους για τα μικρά παιδιά, που παραθερίζουν στην περιοχή μας με βέβαιη πιθανότητα πρόκλησης σοβαρώτατου ατυχήματος.
Επειδή δεν γνωρίζουμε αν οι ενέργειες αυτές γίνονται με βάση κάποια νόμιμη άδεια και αν έχουν παραπλανηθεί οι αρμόδιες αρχές σχετικά με τον αριθμό και την θέση των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας, με την χρήση αναληθών στοιχείων.

Επειδή, έχουμε καθήκον να προστατεύουμε το δικαίωμα μας να ζούμε ελεύθερα στον τόπο μας, όπως συμβαίνει αιώνες τώρα σε απόλυτη αρμονία με όλα τα στοιχεία της φύσης σεβόμενοι την χλωρίδα και πανίδα αυτής.
Επειδή έχουμε παρενοχληθεί επανειλημμένα να κάνουμε συσκότιση στις επιχειρήσεις μας, με παρεμβάσεις στην απρόσκοπτη άσκηση των δικαιωμάτων στις ιδιοκτησίες μας , που το Σύνταγμα προστατεύει. Επιφυλασσόμεθα να σας καταθέσουμε συμπληρωματικά στοιχεία αν απαιτηθεί.
Επειδή, από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στην ιστοσελίδα του ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν υπάρχει άδεια που να έχει χορηγήσει η μόνη αρμόδια για το σκοπό αυτό Κτηματική Υπηρεσία Ν.Μεσσηνίας που να δίνει στην ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ το δικαίωμα να κατασκευάζει στον αιγιαλό τις ανωτέρω επικίνδυνες σε κάθε περίπτωση περιφράξεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ

Όπως ελέγξετε α) τις ευθύνες των αρμοδίων της ΑΡΧΕΛΩΝ που προβαίνουν στην κατασκευή των περιφράξεων αυτών στον αιγιαλό καθώς επίσης τον λόγο της μη απομάκρυνσης τους όπως επιβάλλει η νομοθεσία περί αιγιαλού και να διατάξετε την άμεση αφαίρεση τους για να προλάβουμε μελλοντικά ατυχήματα με παιδιά και ηλικιωμένους β) αν και σε ποια δημόσια αρχή έχει υποβάλει η ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό φωλιών και ωοτοκιών της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή μας και σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομων πράξεων παραλείψεων ενεργηθούν τα νόμιμα.

Κυπαρισσία 16-7-2013
Οι καταγγέλλοντες





ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: