ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Σχέδιο για άρση αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Ως "αναπόφευκτη" παρουσιάζεται η άρση της αναστολής πλειστηριασμών α' κατοικίας από το 2014. Πλέγμα προστασίας, επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, για να αποφύγει κοινωνική αναταραχή. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες
Θέμα χρόνου είναι πλέον η άρση αναστολής πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται σχέδια για δανειολήπτες, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", το Υπουργείο Ανάπτυξης ψάχνει τρόπους ώστε το άνοιγμα των
πλειστηριασμών να γίνει ομαλά με βασικό στόχο να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας, προς τους δανειολήπτες, ώστε να μην οδηγηθούμε σε κοινωνική "έκρηξη".
Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι η θεσμοθέτηση του όρου "συνεργάσιμος δανειολήπτης". Πρόκειται για τον δανειολήπτη, που αν και έχει σταματήσει να πληρώνει, αποδεδειγμένα αναζητά τρόπους συμβιβασμού με την τράπεζα, βρίσκεται σε επαφή με αυτή και προσκομίζει τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία, ώστε να μπει σε ρύθμιση.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση προτίθεται να θεσπίσει αντικειμενικά κριτήρια, που δεν θα αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης, από οποιαδήποτε πλευρά (δανειολήπτης-τράπεζα).
Κριτήριο θα είναι οι "αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης", τις οποίες θα λαμβάνουν υπόψη οι τράπεζες.
Ήδη έχει συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, της ΕΛΣΤΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και καταναλωτικών οργανώσεων.
Χιλιάδες "κόκκινα" δάνεια
Με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, δύο είναι οι κατηγορίες για τις οποίες απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.
1. Από το 2008 για όλα τα ακίνητα, εφόσον η οφειλή είναι κάτω από 200.000 ευρώ σε πιστωτικό ίδρυμα
2. Από το 2010 για τα τα ακίνητα κύριας κατοικίας, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του πιστωτή ή του οφειλέτη και του δανειακού υπολοίπου, αρκεί η αντικειμενική αξία να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%.
Επίσης, οι πλειστηριασμοί απαγορεύονται για τα ακίνητα οφειλετών οι οποίοι έχουν προσφύγει στον Νόμο Κατσέλη, εφόσον το δικαστήριο έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για πτώχευση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις 70 δισ. ευρώ θα είναι μέχρι το τέλος του 2013 τα "κόκκινα" δάνεια. Περίπου 350.000 στεγαστικά δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση από 3 έως 6 μήνες και πάνω από 110.000 στεγαστικά δάνεια θα βρεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού αν γίνει άρση της απαγόρευσης.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: