ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

«Πύρινος» συναγερμός! Σε ποιες περιοχές υπάρχει κίνδυνος για φωτιές!

Όπως κάθε καλοκαίρι, οι πυρκαγιές είναι η μεγάλη μάστιγα. 

Και οι θυελλώδεις βοριάδες που σαρώνουν τα πάντα τις τελευταίες μέρες και θα μας συντροφεύσουν μέχρι τουλάχιστον την Πέμπτη, είναι ο καλύτερος σύμμαχος είτε για τους αδίστακτους εμπρηστές είτε για τους απρόσεκτους που επιλέγουν να κάνουν «επικίνδυνες» εργασίες σε τόπο και χρόνο απαγορευμένο. 

Που υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς τις επόμενες μέρες


Η Πυροσβεστική βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί πως ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πυρκαγιά είναι πολύ υψηλός (επίπεδο 4) σήμερα και τις επόμενες μέρες στις περιοχές:
- Περιφέρεια Αττικής (περιλαμβανομένης της Τροιζηνίας και των Κυθήρων)
- Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας
- Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (νότια)
- Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας
- Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδος

- Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας
- Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (Τρίπολη)
- Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (Μολάοι)
- Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων, Σκύρο, Λέσβο και Χίο


Περιφέρειες και δήμοι είναι επίσης σε κατάσταση συναγερμού αλλά το ίδιο πρέπει να ισχύει και  για τους πολίτες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή τόσο στους πολίτες των περιοχών που βρίσκονται σε κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου όσο και σε εκείνους που μένουν στα αστικά κέντρα αλλά τα σπίτια τους βρίσκονται κοντά σε δάση ή έχουν εξοχικά που είναι επίσης κοντά σε δάση.
 

Τους καλεί να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.
 

Απαγορεύεται:
- η ρίψη αναμμένων τσιγάρων
- το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού
- η χρήση μηχανημάτων και εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, κα.  

- Υπενθυμίζεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
 

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.


ΠΗΓΗ newsit 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: