ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Μειωμένη η παραγωγή σταφίδας στην Τριφυλία!

Μειωμένη στην περιοχή της Τριφυλίας αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή της σταφίδας, όμως, σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν προβλήματα σε επίπεδο Μεσσηνίας.

Εκείνο που "καίει" τους παραγωγούς, είναι η τιμή που τα τελευταία χρόνια εμφανίζει σταθερά ανοδική πορεία. Και είναι το μοναδικό προϊόν με αύξηση της τιμής. Φέτος υπάρχει προσδοκία για κάτι καλύτερο, όμως, επισημαίνεται ότι στη χειρότερη περίπτωση η τιμή πρέπει να παραμείνει στο 1,45 ευρώ το κιλό, όπως ήταν πέρσι.

Ο παραγωγός Πάνος Παγάνης από την περιοχή των Γαργαλιάνων μας ενημέρωσε ότι «φέτος υπάρχει

κάποιο πρόβλημα με την καρπόδεση, λόγω των καιρικών συνθηκών και με τη θειαφασθένεια» κι εκτίμησε πως η παραγωγή θα είναι μειωμένη στην Τριφυλία. Για την τιμή παρατήρησε ότι ακόμα δε γνωρίζουν, ενώ μας πληροφόρησε πως «και στο Αίγιο υπάρχει πρόβλημα με την καρπόδεση και με ζημιές από χαλαζόπτωση».

Ο Γιώργος Λαζόγιαννης από την περιοχή της Πυλίας μας είπε ότι είναι πολύ καλή η παραγωγή στα χωριά της περιοχής και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ζημιές, ούτε ασθένειες, προχωράμε πολύ καλά και πιστεύουμε να πάμε καλά έως το τέλος». Παρατήρησε ότι «αν μείνει το 1,45 θα είμαστε ευχαριστημένοι» και διευκρίνισε πως «το 1,45 δεν είναι μεγάλη τιμή, τουλάχιστον δε χάνουμε. Δεν είναι άσχημα, όμως, δεν είναι και καλά». Ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι «υπάρχουν σταφίδες από πέρσι που έχουν αγοράσει έμποροι, έχουν δώσει προκαταβολή, αλλά ακόμα δεν τις έχουν πάρει για να τις διαθέσουν στην αγορά».

Ο Γιώργος Νικολόπουλος από την περιοχή της Μεσσήνης είπε ότι
«είναι καλή η παραγωγή, υπάρχουν λίγες ζημιές από θειαφασθένεια» κι επεσήμανε: «Ελπίζουμε σε μια καλή τιμή. Να πάει καλά ο καιρός για να πάει καλά και η παραγωγή μέχρι το τέλος».


ΠΗΓΗ eleftheriaonline.gr
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...