ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Χαλαζόνι Φιλιατρών: Ένας άθλος ολοκληρώθηκε

Ολοκληρώθηκαν τα έργα αθλοπαιδιών στο χώρο του δημοτικού σχολείου ΧΑΛΑΖΩΝΙΟΥ . Πρώτα το γήπεδο ΜΠΑΣΚΕΤ , μετά οι κούνιες για τους μικρούς μας φίλους τέλος το γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5.
Το Σαββατοκύριακο.........

20 και 21 ΙΟΥΛΙΟΥ στο ΧΑΛΑΖΩΝΙ έλαβε χώρα μια πραγματική γιορτή εθελοντισμού. Άντρες και γυναίκες , μικροί και μεγάλοι, Αθηναίοι και ντόπιοι Χαλαζωνιτες , Έλληνες και οικονομικοί μετανάστες από την Αλβανία , όλοι συμμετείχαν - πάντα εθελοντικά – στον καθαρισμό , στην κατασκευή και διαμόρφωση του γηπέδου 5Χ5 καθώς και των γύρω χώρων .

Το έργο αυτό είναι ένα τρανό παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος εάν ενώσει τις δυνάμεις του και συνεργαστεί, απαλλαγμένος από τη μισαλλοδοξία , τη μικροπρέπεια και τον ωχαδερφισμό.


Οι μέρες που ζούμε δεν μας επιτρέπουν οικονομικές πολυτέλειες όμως ο πολιτισμός μας δεν μας επιτρέπει πισωγυρίσματα , εκπτώσεις στις αξίες μας και μειωμένα αντανακλαστικά στα κοινωνικά καθημερινά προβλήματα .
Δηλώνουμε λοιπόν με τα έργα μας παρόν .
Είμαστε αρωγοί και στυλοβάτες σε μια ενεργητική κοινωνία με κέντρο πάντα τον άνθρωπο. Σήμερα είναι τα παιδιά – τους αξίζει άλλωστε- γιατί αυτά είναι το μέλλον ,αυτά θα κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο και πιο δίκαιο.

Αύριο θα ασχοληθούμε με έναν άλλο κοινωνικό πυλώνα, το σημαντικό είναι πως συνεχίζουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. .
Σημειώστε και τούτο: όλα αυτά τα έργα έγιναν με πρωτοβουλία, εθελοντική εργασία και οικονομική βοήθεια των απλών κατοίκων του μικρού χωριού .
Τους αξίζουν πραγματικά πολλά ΜΠΡΑΒΟ.
Αυτό το αναφέρω προλαβαίνοντας τις ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ όχι για να κακίσω τον Δήμο-γνωρίζουμε τις οικονομικές αδυναμίες του-αλλά για να ενεργοποιήσω τον κοινωνικό εθελοντισμό.

Κλείνοντας αυτή την επικοινωνία μου μαζί σας καλώ να επισπευτείτε το ΧΑΛΑΖΩΝΙ με τα παιδιά σας για να χαρείτε μαζί μας τους νέους χώρους αθλοπαιδιών .
Αυτά τα έργα έγιναν από λίγους για τους πολλούς .ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.



ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...