ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

'Πόλεμος' Αρκαδίας- Μεσσηνίας ξανά για το σωφρονιστικό κατάστημα

Επίθεση στο αρκαδικό λόμπι εξαπέλυσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Καλαμάτας, με αφορμή τις εξελίξεις που καταγράφονται στην ίδρυση σωφρονιστικού καταστήματος. Αυτό φαίνεται να κλειδώνει στην Αρκαδία με πρώτες 3 εκεί περιοχές. Ο κ. Μαργέλης ωστόσο εκτίμησε πως οι φυλακές θα γίνουν στη Μεσσηνία και πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη "...τόσο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και κυρίως στον πρωθυπουργό της χώρας μας, τον Μεσσήνιο Πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά". Αναλυτικά τα όσα ανέφερε: Η ΘΕΜΙΣ κατασκευαστική είχε ζητήσει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου δύο εκπροσώπους της για τη συγκρότηση της επιτροπής καταλληλότητας για την εξεύρεση κατάλληλης θέσης για το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Πελοποννήσου.

Ως εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη επιτροπή αυτή ορίσθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Φλώρος Σπύρος και η κ. Λαπαθιώτη Παναγιώτα. Αντικείμενο της επιτροπής ήταν να επισκεφθεί όλα τα προταθέντα γήπεδα και να επιλέξει το καταλληλότερο. Η εξέλιξη αυτή ήταν συνέχεια σχετικής απόφασης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, η οποία είχε ληφθεί το Ιούνιο του έτους 2011, με την οποία είχε οριστεί η πρώτη επιτροπή εξεύρεσης γηπέδων για το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Πελοποννήσου, στην οποία επιτροπή σημειωτέον η πλειοψηφία αποτελείτο από εκπροσώπους της Αρκαδίας. Μίλησα και θα μιλάω συνέχεια για αρκαδικό λόμπυ, αρκαδικό λόμπυ που εμποδίζει να γίνουν πράγματα στη Μεσσηνία. Αυτό είναι μια γενικότερη πεποίθησή μου, ότι δηλαδή η Μεσσηνία, παρά τα προφανή πλεονεκτήματά της ήταν διαχρονικά ένας αδικημένος Νομός σε σχέση με την Αρκαδία. Θυμίζω ότι για πολλά χρόνια η Ελλάδα σταματούσε στην Τρίπολη. Αλλά και στο θέμα του σωφρονιστικού καταστήματος το αρκαδικό λόμπυ ξαναχτύπησε, όπως τούτο προέκυπτε από τη σύνθεση της πρώτης επιτροπής που όρισε τότε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου. 8 μέλη ήταν από την Αρκαδία και 5 από τη Μεσσηνία. Θυμίζω ότι η Μεσσηνία ζητούσε τότε ισοτιμία και ισομέρεια και είχα ασκήσει και κριτική για τη σύνθεση της επιτροπής αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.