ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Βίλα-φρούριο στη Δυτική Πελοπόννησο είχε ο αρχηγός σπείρας με τα καλάσνικοφ!

Μια πολυώροφη βίλα-φρούριο έκτασης εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, με εσωτερική πισίνα, τζακούζι, σάουνα, τουλάχιστον δέκα δωμάτια και πολλούς κοινόχρηστους χώρους ετοίμαζε σε περιοχή της Πελοποννήσου ένας προσφάτως συλληφθείς κατηγορούμενος ως αρχηγός μεγάλης συμμορίας ληστών που εξαρθρώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από την Ασφάλεια Αττικής.
Η πολυεπίπεδη αυτή βίλα, που θυμίζει περισσότερο υπερσύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα, κοστολογείται άνω του 1 εκατ. ευρώ. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι περιβάλλεται από πέτρινη μάντρα μήκους εκατοντάδων μέτρων, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Τα παράδοξα
Στην υπόθεση του συγκεκριμένου ποινικού ωστόσο υπάρχει τα τελευταία 24ωρα ένα εντυπωσιακό νομικό οξύμωρο και δικαστική παραδοξότητα. Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα στην Αθήνα, δεν προφυλακίστηκε για τις περίπου 20 ληστείες τις οποίες κατηγορείται ότι διέπραξε. Για τις ληστείες αυτές αφέθηκε ελεύθερος. Προφυλάκισή του διατάχθηκε μόνο για τη γενική κατηγορία συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και για πυροβολισμούς που έριξε τρεις φορές εναντίον αστυνομικών.
Το εντυπωσιακό και ιδιότυπο νομικά στοιχείο όμως είναι ότι τους αστυνομικούς φέρεται να τους είχε πυροβολήσει στην προσπάθεια διαφυγής του από ισάριθμες ληστείες, για τις οποίες όμως δεν προσδιορίστηκαν οι ευθύνες του. Δηλαδή οι πυροβολισμοί κατά αστυνομικών θεωρούνται έτσι «χωρίς αιτία». Και ίσως πιο απλά αν ο κατηγορούμενος δεν είχε πυροβολήσει - σε αυτές τις περιπτώσεις - τους αστυνομικούς θα αφηνόταν ελεύθερος για τις δεκάδες ληστείες. Αυτή η εξέλιξη θα δημιουργούσε νέο πονοκέφαλο στην ΕΛ.ΑΣ., η οποία είχε εκπονήσει πολύμηνο σχέδιο για τη σύλληψή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...