ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Από την Αμαλιάδα οι "Ντάλτον" της Μεσσηνίας με γιάφκα στη Καλαμάτα..

Τέσσερα αδέλφια από την περιοχή της Αμαλιάδας, που εμπλέκονται την τελευταία εικοσαετία σε μία πρωτοφανή παράνομη δραστηριότητα, είναι οι επικίνδυνοι «αδελφοί Ντάλτον» του ελληνικού εγκλήματος. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τους συνδέουν (εστιάζουν την προσοχή τους κυρίως σε δύο από αυτούς) με τουλάχιστον δύο δολοφονίες, τρεις βομβιστικές επιθέσεις, περίπου 40 ληστείες, τρεις επιθέσεις κατά αστυνομικών και σωρεία άλλων εγκληματικών ενεργειών. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., ένα από τα αδέλφια, ο 43χρονος Χρήστος που συνελήφθη πριν από μερικές
ημέρες στον Αγιο Ανδρέα, συμμετείχε σε συμμορία η οποία το 2011 έχει διαπράξει περίπου το 30% των ληστειών τραπεζών και χρηματαποστολών που είχαν καταγραφεί εκείνη τη χρονιά σε όλη την επικράτεια.
 Οι «αδελφοί Λ» θεωρούνται από τις Αρχές ως πιο επικίνδυνη «οικογενειακή» ομάδα που έδρασε ποτέ στη χώρα μας, είτε από κοινού είτε ξεχωριστά. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αστυνομικοί, «απ' όλη την οικογένεια, μόνο ο ένας από τους πέντε αδελφούς δεν έχει εμπλακεί σε ποινική δραστηριότητα». Αρχικά, δύο από τα αδέλφια, ο Κώστας (39 ετών σήμερα) και ο Χρήστος, είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών. Η σταδιοδρομία του Κώστα άρχισε το 1997 με διαρρήξεις σε σπίτια και ακολούθησε ληστεία σε γνωστό κοσμηματοπωλείο. Ιδια πορεία είχε ξεκινήσει και ο αδελφός του Χρήστος. Καθοριστική για την πορεία τους στάθηκε η οικογενειακή σχέση που είχαν - από την περιοχή της Ηλείας - με την οικογένεια των αδελφών Νικ και Θεόδωρου Γρηγοράκου που ενεπλάκησαν στον αιματηρό πόλεμο της «μαφίας της Ηλιούπολης». Ετσι τα αδέλφια συμμάχησαν με την «ομάδα Γρηγοράκου» σε έναν ανελέητο πόλεμο των συμμοριών των νοτίων προαστίων. Παράλληλα, τα δύο αδέλφια από την Αμαλιάδα είχαν επαφή και με τον ελληνοαμερικανό εκτελεστή Πίτερ Σέντομ, που απέδρασε από τις Φυλακές Κορυδαλλού και βρέθηκε νεκρός λίγους μήνες αργότερα στη Νότια Αμερική. Τον Αύγουστο του 1996 δολοφονήθηκε από λάθος ο επιχειρηματίας Θεοφάνης Σιδηρόπουλος, στην Ηλιούπολη, ο οποίος είχε την ατυχία να διαμένει σε διπλανό σπίτι από τον πραγματικό στόχο της «βεντέτας». Ως ύποπτα για την ενέργεια θεωρήθηκαν τα αδέλφια Γρηγοράκου, αλλά και ο Χρήστος Λ. Τον Δεκέμβριο του 1999 τραυματίζεται σοβαρά σε δολοφονική ενέδρα στον Αλιμο ο αδελφός του Κώστας, στον οποίο η αντίπαλη συμμορία απέδιδε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα είχε τοποθετήσει βόμβα μεγάλης ισχύος στην κατοικία ενός εκ των εμπλεκομένων στον «πόλεμο της Ηλιούπολης», στην οδό Λαγκαδίων στον Αγιο Δημήτριο. Μάλιστα, τότε είχαν υπάρξει μαρτυρίες που ανέφεραν ότι ο Κώστας Λ. (25 ετών τότε) μετέφερε ο ίδιος τα εκρηκτικά, εκείνος ωστόσο στην απολογία του υποστήριξε ότι «κουβαλούσε τον δυναμίτη στον... Αγιο Δημήτριο για να βρει χρυσό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.