ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

20 ΧΡΌΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΜΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ- ΠΟΝΤΙΟΙ ΠΙΛΑΤΟΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΚΑΗΚΕ

20 ολόκληρα χρόνια περιμένει μια τουριστική επιχείριση και κάτοικοι να υλοποιηθεί η πρόσβαση σε δρόμο ο οποίος με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στη περιοχή Κάμπος Κυπαρισσίας λόγω της μη ύπαρξής του παρά τις εργασίες που έχουν συντελεστεί δεν παρέχει οδό διαφυγής με αποτέλεσμα να εγκλωβίζει τουρίστες, κατοίκους και πυροσβεστικά μέσα.

Το θέμα έφεραν στο Δ.Σ. Τριφυλίας οι

ιδιοκτήτριες του ξενοδοχείου ........

Απόλλων που κινδύνεψε να τυλιχθεί στις φλόγες από τη φωτιά στη περιοχή ζητώντας να διανοιχτεί έστω με αμμοχάλικο η δυτική πλευρά μικρού δρόμου ελάχιστων μέτρων για λόγους πυροπροστασίας και δημοσίου συμφέροντος. Αντί αυτού παίζοντας τον Πόντιο Πιλάτο τόσο ο Δήμαρχος όσο και τα όσα απίστευτα καταγράφηκαν εξετάστηκε μόνο η παρέμβαση από το Δήμο σε σημεία διάνοιξης και όχι στο δρόμο καθώς ελοχεύει ο κίνδυνους να παραβούν το Νόμο...σε περίπτωση που κοστίσει άλλη νέα φωτιά σε ανθρώπινες ζωές.

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ;

Καταπέλτης ήταν η Γιάννα Χριστοδούλου η οποία μαζί με το Δήμαρχο έζησε τον εφιάλτη αλλά αντί αυτού περίμενε "να ακούσει του Δ.Σ. και του Δημάρχου καθώς ο ίδιος δεν ήθελα να διανοιχτεί ο δρόμος" ενώ κατήγγειλε ανοιχτά την προκλητική συμπεριφορά του την ώρα που καιγόταν ο τόπος και κινδύνεψαν μια έγκυος και επισκέπτες. Επίσης καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση ενώ έθεσε προ των ευθυνών του το Σώμα εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για την εκπλήρωση του θέματος. Ο κ. Πετρόπουλος ζήτησε από το Δ.Σ. να αναλάβει την ευθύνη συλλογικά των πράξεών του για λόγους δημοσίου συμφέροντος ενώ υπήρξε φραστικό επεισόδιο για την τραγική αδιαφορία του Δήμου τότε και τώρα. Ο Δήμαρχος παραδέχτηκε ότι το θέμα σέρνεται ενώ ο κ. Μπασδάνης προσπάθησε να τεθεί επι τάπητος το θέμα.

Τελικά το Δ.Σ. αποφάσισε να εξετάσει το θέμα η Τεχνική υπηρεσία στο σημείο που μπορεί να επέμβει χωρίς κανείς να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος εξόδου ελάχιστων μέτρων προς την παραλία πάνω από τη περιοχή του Κάμπινγκ. Παρότι αρκετοί παραδέχτηκαν ότι ο δρόμος πρέπει να γίνει τελικά παραμένει άγνωστο ποιος θα αναλάβει ευθύνες σε περίπτωση νέου περιστατικού.


ΠΗΓΗ ΙΩΑΝ. ΜΠ. - Radio 936

ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...