ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Πότε τα έξοδα με πιστωτική κάρτα αποτελούν τεκμήριο


Τεκμήριο εισοδήματος θεωρεί η Εφορία τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες και ήδη το ΣΔΟΕ συντάσσει λίστα για έλεγχο με όσους πιάνονται να πληρώνουν σε δόσεις δανείων πάνω από το 40% του εισοδήματός τους.

Εφαρμόζοντας συνταγή Ράιχενμπαχ, που στην τελευταία έκθεσή του ζητά την online παρακολούθηση των τραπεζικών λογαριασμών από το υπουργείο Οικονομικών, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός προχωρά σε διασταύρωση στοιχείων

από τις τράπεζες, αναζητώντας και εκείνους που έχουν δάνεια άνω των 250.000 ευρώ.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι λόγω της οικονομικής ανέχειας οι Ελληνες φορολογούμενοι χρεώνουν στην κάρτα τους όχι μόνο τις καθημερινές δαπάνες διαβίωσης, αλλά ακόμα και τις πληρωμές των υπέρογκων φόρων που τους επιβάλλει το κράτος, προκειμένου να τους πληρώνουν σε άτοκες ή έντοκες δόσεις. Για τον λόγο αυτό, στο δείγμα των προς έρευνα υπόπτων φοροδιαφυγής κινδυνεύει να βρεθεί η μισή Ελλάδα που κάνει «τράμπες» για να αντιμετωπίσει μήνα με τον μήνα τα καθημερινά έξοδα του νοικοκυριού.

Η Ειδική Ομάδα Δράσης, πάντως, του κ. Ράιχενμπαχ ζήτησε να ολοκληρωθεί η κατάρτιση ενός μητρώου που θα εμπεριέχει κάθε είδους πληροφορία για Ελληνες καταθέτες και δανειολήπτες. H Task Force ζητά να προωθηθεί σχετικός νόμος ώστε να δημιουργηθεί ένα μητρώο με τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των Ελλήνων και να έχει άμεση πρόσβαση ανά πάσα στιγμή το ΣΔΟΕ.

Στο ηλεκτρονικό μητρώο των υπόπτων για φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό θα καταχωρούνται ο αριθμός του λογαριασμού, η ημερομηνία ανοίγματος και οι συναλλαγές, τα στοιχεία των κατόχων των λογαριασμών και των λοιπών συμβεβλημένων προσώπων. Το μητρώο θα ανατροφοδοτείται με στοιχεία καθημερινά.

Οπως αναφέρεται με κατηγορηματικό τρόπο στη νέα έκθεση της Task Force, «η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή άμεσα». Νομοθετική παρέμβαση έχει ζητήσει και η ίδια η τρόικα: σε έκθεσή της τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν σαφής πως πρέπει να διευκολυνθούν οι ελεγκτικές αρχές στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, ζητώντας και εκείνη να καταρτιστούν σχετικά νομοσχέδια.


Πηγή: newmoney.gr

ΑΠΟ http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...