ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ ΜΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΩΣΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ τουριστικού ενδιαφέροντος παραμένει η περιοχή του Καλονερού όπως αποδεικνύουν οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται τελευταία με αποκορύφωμα την επίσκεψη 90 Ρώσων τουριστικών πρακτόρων από το Ροστόφ και Καζάν που κάνουν περιοδεία στη Μεσσηνία, σε μια ζεστή υποδοχή που έγινε στο ξενοδοχείο Messinia Mare παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και του Δήμου.
Τους Ρώσους ταξιδιωτικούς πράκτορες υποδέχθηκε αρχικά ο Μάνατζερ της επιχείρησης κ. Μιχάλης Τοανόγλου σε ένα χώρο που προβλήθηκαν τα σπότ της Περιφέρειας με τίτλο Μυθική Πελοπόννησος. H θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου μίλησε προς τους επισκέπτες για την υποδοχή από τους ξενοδόχους και φορείς τονίζοντας ότι η προσπάθεια της Περιφέρειας είναι διαρκής ενώ η κοινή πορεία Ελλάδας και Ρωσίας συνδέονται σε μεγάλες στιγμές του Ελληνισμού και της ιστορίας και τώρα η Πελοπόννησος αποτελεί πρότυπο και προσφέρεται για τουρισμό ολόκληρο το χρόνο. Μάλιστα μίλησε για τα προιόντα της, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τα μνημεία φυσικού κάλλους αλλά και την ανάδειξη του ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της που συνθέτουν το άρωμα και την ταυτότητα του φυσικού γεωγραφικού της χώρου.
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ .Κόλλιας μίλησε με ζεστά λόγια για την ζωντανή ιστορία του τόπου με αναφορά σε επιμέρους μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους αλλά και την ταυτότητα που προσδίδει η Τριφυλία με το ξεχωριστό της αποτύπωμα προσελκύοντας επισκέπτες όλο το χρόνο. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής τουριστικής προβολής αλλά και την παρουσία του κ. Ανδρινόπουλου ως Προέδρου, του Συλλόγου Επαγγελματιών Καλονερού κ. Μέλλου, των φορέων του Δήμου αλλά και τη συμβολή του Προέδρου Ξενοδόχων Τριφυλίας κ. Κώστα Αγγελόπουλου. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους επισκέπτες στα Ρώσικα ενώ ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων με ένα σύντομο χαιρετισμό εξήγησε ότι η Τριφυλία αποτελεί τόπο προορισμού, παράδοσης, ιστορίας και διακοπών.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης εξήρε το επαγγελματικό ενδιαφέρον τους για ανάπτυξη του τουρισμού στο τόπο μας, ενώ είπε ότι το Καλονερό έχει εξαιρετικές ομορφιές, αγάπη στο περιβάλλον αλλά και ένα κομμάτι που εντάχθηκε σε περιοχές φυσικής προστασίας. Παράλληλα πρόσθεσε ότι προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές αλλά και εμπειρίες σε όσους την επισκεφθούν στο μέλλον, ενώ εκτός από τις παραλίες ανέδειξε τις ιστορικές διαδρομές και αρχαιολογικούς χώρους και μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Μάλιστα έκανε αναφορά στο στρατηγικό σχέδιο της Πελοποννήσου ενώ προέβη σε αναφορά για τον πολιτισμό 1.000 ετών και πλέον σε αυτό το μυθικό τόπο καταλήγοντας ότι η περιοχή έχει τουριστικά πλεονεκτήματα που αποτελούν εφαλτήριο για εξορμήσεις αλλά και μοναδικές διακοπές. Να σημειωθεί ότι στο ξενοδοχείο εκτός από την ελληνική κουζίνα υπήρχαν οδηγοί στα Ρώσικα ενώ στο τέλος οι εκπρόσωποι των πρακτόρων ανταπέδωσαν την φιλοξενία με ένα ζεστό ευχαριστήριο αλλά και την υπόσχεση ότι αγαπούν τη περιοχή γιατί γνώρισαν μια φιλοξενία αντάξια του Ελλαδικού πολιτισμού. 
 ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...