ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Τριφυλία: Πρωτοποριακά πειράματα με χρήση νέων τεχνολογιών!

Πρωτοποριακά πειράματα πραγματοποιήθηκαν στη περιοχή της Κυπαρισσίας από καθηγητές Πανεπιστημίων με σκοπό την γεωργία ακριβείας και την λίπανση στα καρπούζια που σύντομα θα βγουν στην παραγωγή.
Ο συμπατριώτης μας από τα Φιλιατρά Σπύρος Φουντάς επίκουρος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας στο Εργαστήριο Μηχανολογίας τόνισε ότι το πείραμα
αφορούσε ορθολογική διαχείριση εισροών ιδίως στο τομέα της λίπανσης. Με τη γεωργία ακριβείας εντοπίζονται οι ανάγκες λίπανσης των φυτών με μετρήσεις που διεξάγονται με όργανα βάση των φασματικών μετρήσεων και των οργάνων GPS. 

Μαζί με καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετρήθηκαν ιδιότητες εδάφους και ανάκλαση φυτού. Αυτό το πείραμα βοηθά στην σωστή χρήση εισροών ώστε να γνωρίζουν οι παραγωγοί τις απαιτήσεις θρέψης των φυτών ανά σημείο ώστε να γίνονται οι επεμβάσεις. Τα πειράματα έγιναν για πρώτη φορά ενώ θα μετρηθεί αργότερα η παραγωγή με μέτρηση σε γραμμές παραγωγής και ιδίως στο τομέα ποιότητας και στοχεύει στην διαφοροποιούμενη λίπανση με βάση τις ανάγκες των φυτών και τους εδάφους.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος μιλώντας στο Ράδιο Κυπαρισσία 936, πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον των επιστημόνων είναι αυξημένο όπως ο συμπατριώτης μας κ. Φουντάς συνεργαστήκαμε στην ορθολογική χρήση εισροών ενώ η ομάδα του κ. Φουντά, Λιαρόπουλου και Τσιρόπουλου έκαναν πειράματα για μείωση του κόστους λίπανσης και μεταβαλλόμενη λίπανση στο μέλλον για 3-4 χρόνια. 
Υπογράμμισε ότι μέσω της γεωργίας του σημείου να έχουμε τη καλύτερη παραγωγή και ποιότητα με τη συνεργασία των παραγωγών και τις νέες τεχνολογίες να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Εξήγησε ότι λαμβάνεται μέριμνα για το περιβάλλον με ειδική μέριμνα για το οικοσύστημα ώστε τα προιόντα μας να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και καλή εξαγωγική δραστηριότητα. Για το καρπούζι επισήμανε ότι οι πρώτες ποσότητες θα βγουν στις 20 Μαίου από τις υπαίθριες καλλιέργειες ώστε να έχουμε άριστο καρπούζι.

Την μεταβολή αγωγιμότητας στο έδαφος και τη χρήση οργάνων εξήγησε ο υποψήφιος διδάκτορας Λιάκος Βασίλειος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είπε αρχικά ότι η έρευνα στα Φιλιατρά γίνεται με μετρήσεις σχετικά με την ευρωστία των φυτών με φασματογραφική μέθοδο μετρώντας την ακτινοβολία τους, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας από τους αισθητήρες μετρούμε πόσο πράσινο είναι ένα φυτό ώστε να κάνουμε σωστές λιπάνσεις και να μειώσουμε την ποσότητα του λιπάσματος και τελικά μείωση του κόστους παραγωγής και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. 

Ο κ. Βασίλης Τσιρόπουλος μίλησε για τη χρήση νέας τεχνολογίας στους αγρούς ενώ και στο μέλλον θα γίνουν ανάλογα πειράματα με σκοπό να καταγραφούν ηλεκτρονικά οι δυνατότητες των φυτών. 

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.