ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Επέστρεψαν στο κράτος 13,6 εκατ. ευρώ από μαϊμού συντάξεις. Αναζητούνται ακόμη 12,4 εκατ. ευρώ

Στα 13,6 εκατ. ευρώ το ποσό που έχει επιστραφεί για αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στο έγγραφο ο κ. Σταϊκούρας, «η υπηρεσία συντάξεων, έχει κάνει κατά καιρούς στοχοποιημένους ελέγχους σε συνταξιούχους του Δημοσίου (χήρες, άγαμες θυγατέρες, διασταυρώσεις θανάτων με TAXIS κλπ.). Αναζητήθηκαν συνολικά 26 εκατομμύρια ευρώ για
αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις. Έχουν επιστραφεί συνολικά 13,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναζητούνται ακόμη 12,4 εκατομμύρια. Η διαδικασία αναζήτησής τους είναι σε εξέλιξη».
Όπως εξάλλου ενημερώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα (Μάρτιος 2013) της καταγραφής συνταξιούχων, η οποία διεξήχθη από 15.03.2012 έως 31.10.2012, και η οποία συνεχίζεται ακόμη στις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεδομένου ότι ακόμη προσέρχονται συνταξιούχοι για απογραφή, δεν έχουν καταγραφεί 2.277 συνταξιούχοι (επί συνόλου 429.823 συνταξιούχων του Δημοσίου). Από αυτούς 1.018 περιπτώσεις είναι συνταξιούχοι ΟΓΑ/Εθνικής Αντίστασης. Η σύνταξή τους έχει ανασταλεί από 01.10.2012.
Η διαδικασία που ακολουθείται για την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2703/99 (αναζήτηση ποσών από το λογαριασμό του συνταξιούχου μέσω ΔΙΑΣ ΑΕ) και του Ν. 2972/2001 (αναζήτηση από την Τράπεζα των συνδικαιούχων του λογαριασμού). Οι συνδικαιούχοι καλούνται να επιστρέψουν το ποσό μέσα σε ένα μήνα. Στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν καταλογίζονται με αυτό αυτό στη Δ.Ο.Υ. τους. Εάν δεν υπάρχουν συνδικαιούχοι του λογαριασμού η ίδια διαδικασία ακολουθείται για τους κληρονόμους του θανόντος συνταξιούχου.
Για όσες περιπτώσεις, ολοκληρώνεται η διαδικασία αναζήτησης χωρίς αποτέλεσμα, οι συνδικαιούχοι/κληρονόμοι παραπέμπονται στον εισαγγελέα αφού έχει προηγηθεί εις βάρος τους καταλογισμός στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για αχρεωστήτως εισπραχθέντα ποσά.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της έρευνας και του εντοπισμού των παράνομων συντάξεων, για τη διαδικασία επιστροφής των χρημάτων, αλλά και την ποινική διαδικασία που τυχόν κινείται.
 
ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.