ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Νεκρός σε αυτοκίνητο στο φαράγγι του Νέδοντα!

Ένα νεκρό μέσα σε αυτοκίνητο που έχει πέσει στο φαράγγι του Νέδοντα στο ύψος των "Πέντε δρόμων" βρήκαν οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες που πήγαν στην περιοχή όταν ειδοποιήθηκαν από πεζοπόρους που είδαν το όχημα στο βάθος του γκρεμού.

Οι αρχές αναζητούν την ταυτότητα του θύματος και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα αφού κανένας δεν γνωρίζει αν πρόκειται για τροχαίο δυστύχημα, δολοφονία ή αυτοκτονία. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το αυτοκίνητο ανήκει στον Δ. Δ. από την Ανάληψη, που αγνοείται από τις 2 Απριλίου. 

Το πτώμα βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη και όλα δείχνουν ότι το αυτοκίνητο έφυγε από το δρόμο πριν από αρκετές μέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αυτοκίνητο βρίσκεται σε βάθος 200 μέτρων και μέχρι αργά χθες το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη προσπάθεια πυροσβεστών και αστυνομικών για μετακίνηση του πτώματος σε σημείο που μπορεί να προσεγγίσει όχημα. 
Το σίγουρο είναι ότι οι αρχές επιφυλάσσονται να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία μέχρι να γίνει αναγνώριση της ταυτότητας του θύματος και να ενημερωθούν οι συγγενείς. Η Αστυνομία δε γνωρίζει αν ο νεκρός είναι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ή κάποιος άλλος.

Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε στην κοίτη του ποταμού από πεζοπόρους που βρέθηκαν στην περιοχή προχθές το απόγευμα. Αμέσως ειδοποίησαν τις αρχές, με αποτέλεσμα χθες το πρωί να οργανωθεί επιχείρηση από αστυνομικούς και πυροσβέστες.

Αστυνομικοί της Ασφάλειας και της Σήμανσης με ιατροδικαστή περπάτησαν για ώρα κατά μήκος του φαραγγιού προκειμένου να προσεγγίσουν το σημείο, ενώ οι πυροσβέστες της ειδικής ομάδας διάσωσης της Π.Υ. Καλαμάτας κατέβηκαν από τον γκρεμό, δημιουργώντας διαδρομή για τη μεταφορά των απαραίτητων εργαλείων.

//www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/25579-nekros-faragi-nedontas-pente-dromoi
ΠΗΓΗ ελευθερία
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ