ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Στην Costa Navarino ο Κ. Σημίτης με ...ροζ σαμπάνια!

Με ροζ σαμπάνια σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της χώρας υποδέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης την έλευση της Σαρακοστής. 

Μαζί με τη σύζυγό του Δάφνη ταξίδεψαν στη Μεσσηνία και πέρασαν το τριήμερο στο εντυπωσιακό ξενοδοχείο Costa Navarino. Τους συνόδευσαν ο αδελφός του με τη σύζυγό του, αλλά και οι δύο αστυνομικοί της προσωπικής του φρουράς.

Ο Κώστας Σημίτης προσπάθησε να κινηθεί διακριτικά στους μεγάλους κοινόχρηστους χώρους της ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά έγινε
αντιληπτός από τους υπόλοιπους ενοίκους από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός περπάτησε με τη σύζυγό του πολλές φορές στην «αγορά» του ξενοδοχείου και κάθε φορά που γινόταν αντιληπτός από τους Ελληνες πελάτες ακούγονταν χαμηλόφωνα σχόλια για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και την εποχή της κυβέρνησής του.

Σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους ενοίκους, βλέποντας τον Κώστα Σημίτη να περνάει από μπροστά του, φώναξε: «Πρόεδρε, μου δίνεις το τηλέφωνο του Άκη (Τσοχατζόπουλου);». Ο Κώστας Σημίτης απάντησε με ένα διακριτικό μειδίαμα χωρίς να ανοίξει συζήτηση μαζί του και, όπως μας περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες, αν και βρισκόταν σε κάποια απόσταση από τον συγκεκριμένο ένοικο, φάνηκε ότι άκουσε τα λόγια του.

ΠΗΓΗ real.gr 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: