ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

«Το τμήμα της Ολυμπίας Οδού, από Πάτρα μέχρι Πύργο, θα πραγματοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο».

Στη συ­νε­δρί­α­ση του Δ.Σ. του Συν­δέ­σμου Βι­ο­μη­χα­νι­ών Πε­λο­πον­νή­σου & Δυτ. Ελ­λά­δας πα­ρα­βρέ­θη­κε, ο Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Α­πο­κεν­τρω­μέ­νης Δι­οί­κη­σης Πε­λο­πον­νή­σου-Δυτ. Ελ­λά­δας & Ι­ο­νί­ου Μα­νώ­λης Αγ­γε­λά­κας, ύ­στε­ρα α­πό πρό­σκλη­ση του προ­έ­δρου Γι­ώρ­γου Κε­πε­νού. Στο χαι­ρε­τι­σμό του ο κ. Αγ­γε­λά­κας α­φού α­πο­σα­φή­νι­σε το ρό­λο και τις αρ­μο­δι­ό­τη­τες της Α­πο­κεν­τρω­μέ­νης Δι­οί­κη­σης, ι­δι­αί­τε­ρα, στον το­μέ­α της α­νά­πτυ­ξης τό­νι­σε ό­τι πρέ­πει να υ­πάρ­ξει μί­α ε­ξω­στρε­φής ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κή στρα­τη­γι­κή, ώ­στε να δη­μι­ουρ­γη­θούν οι κα­τάλ­λη­λες προ­ϋ­πο­θέ­σεις για ε­ξα­γω­γι­κή δρά­ση και έ­νας ε­ξα­γω­γι­κός σχε­δια­σμός, που θα σχε­τί­ζε­ται με την έ­ρευ­να των ξέ­νων α­γο­ρών, τις προ­δι­α­γρα­φές και τη σή­μαν­ση των προ­ϊ­όν­
των, κα­θώς και την α­να­ζή­τη­ση συ­νερ­γα­τών στο ε­ξω­τε­ρι­κό. Στον κ. Αγ­γε­λά­κα τέ­θη­καν, α­κό­μη, τα ση­μαν­τι­κό­τε­ρα ζη­τή­μα­τα που α­πα­σχο­λούν το βι­ο­μη­χα­νι­κό κλά­δο στην πε­ρι­ο­χή μας ό­πως: η δι­α­χεί­ρι­ση της ΒΙ­ΠΕ Πα­τρών α­πό την Τρά­πε­ζα Πει­ραι­ώς, το κό­ψι­μο του τμή­μα­τος της Ο­λυμ­πί­ας Ο­δού α­πό Πά­τρα μέ­χρι Πύρ­γο, η λει­τουρ­γί­α των α­ε­ρο­δρο­μί­ων Α­ρά­ξου και Αν­δρα­βί­δας, η λει­τουρ­γι­κό­τη­τα του λι­μέ­να Κα­τα­κό­λου, η πο­ρεί­α του Ε­ΣΠΑ, η λει­τουρ­γί­α του λι­μα­νιού της Πά­τρας, κα­θώς και η έλ­λει­ψη υ­πο­δο­μών σε Α­χα­ϊ­α και Η­λεί­α. Ο Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας έ­δω­σε δι­ε­ξο­δι­κές α­παν­τή­σεις για κά­θε έ­να α­πό τα ζη­τή­μα­τα, που του τέ­θη­καν.

Σχε­τι­κά με τη δι­α­χεί­ρι­ση της ΒΙ­ΠΕ ο κ. Αγ­γε­λά­κας ε­πε­σή­μα­νε ό­τι, πι­θα­νόν, η α­νά­λη­ψη λει­τουρ­γί­ας της βι­ο­μη­χα­νι­κής πε­ρι­ο­χής να α­να­τε­θεί στο σύλ­λο­γο βι­ο­μη­χα­νι­ών της ΒΙ­ΠΕ ή σε ι­δι­ώ­τη. Α­να­φο­ρι­κά με την πο­ρεί­α του τμή­μα­τος του έρ­γου της Ο­λυμ­πί­ας Ο­δού, α­πό Πά­τρα μέ­χρι Πύρ­γο, ο Γ.Γ. εί­πε ό­τι η υ­λο­ποί­η­ση του τμή­μα­τος αυ­τού, πι­θα­νόν, να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σε δεύ­τε­ρο χρό­νο, σε συν­δυα­σμό με άλ­λα έρ­γα, ε­νώ για τα α­ε­ρο­δρό­μια Α­ρά­ξου και Αν­δρα­βί­δας ο κ. Αγ­γε­λά­κας α­νέ­φε­ρε ό­τι πρέ­πει να υ­πάρ­ξει σχε­δια­σμός για τη λει­τουρ­γί­α μό­νο ε­νός πο­λι­τι­κού α­ε­ρο­δρο­μί­ου για την πε­ρι­ο­χή μας. Για το λι­μά­νι του Κα­τα­κό­λου ο Γ.Γ. α­νέ­φε­ρε ό­τι έ­χουν, ή­δη, εγ­κρι­θεί 14 ε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ για την ε­πέ­κτα­ση του προ­βλή­τα, που θα συμ­βά­λει κα­θο­ρι­στι­κά στην κα­λύ­τε­ρη λει­τουρ­γί­α, ε­νώ για τα ζη­τή­μα­τα του λι­μα­νιού της Πά­τρας (γραμ­μή l­i­n­er α­νά 15νθήμερο και 10.000 κον­τε­ϊ­νερ x 20 m3) ο κ. Αγ­γε­λά­κας δε­σμεύ­θη­κε να ε­ξε­τά­σει τα θέ­μα­τα με τον ΟΛ­ΠΑ και τα αρ­μό­δια υ­πουρ­γεί­α. Στη συ­νέ­χεια ο κ. Γε­νι­κός α­να­φέρ­θη­κε στην πο­ρεί­α του Ε­ΣΠΑ, ση­μει­ώ­νον­τας ό­τι α­πό τα 22.4 δις ευ­ρώ, σε ε­θνι­κό ε­πί­πε­δο, έ­χουν α­πορ­ρο­φη­θεί μό­νον 9 δις και η Πε­ρι­φέ­ρεια Δυτ. Ελ­λά­δας πρέ­πει να ‘τρέ­ξει’, για­τί μέ­χρι σή­με­ρα έ­χει α­πορ­ρο­φή­σει το 40%, πε­ρί­που, των πό­ρων και πρέ­πει να α­πορ­ρο­φή­σει 71 ε­κα­τομ­μύ­ρια μέ­σα στο 2013 και α­πό αυ­τά τα 19 ε­κα­τομ­μύ­ρια, μέ­σα στο Α’ ε­ξά­μη­νο, ε­νώ μέ­χρι αρ­χές Μαρ­τί­ου έ­χει α­πορ­ρο­φή­σει μό­νον 2 ε­κα­τομ­μύ­ρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.