ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Τριφυλία: Ανασφάλεια και τρόμος από την εγκληματικότητα

Του Ηλία Γιαννόπουλου
Με την ανασφάλεια, το φόβο και τον τρόμο ζουν καθημερινά οι πολίτες Τριφυλίας, αφού τα κρούσματα εγκληματικότητας στην περιοχή είναι (και) τον τελευταίο καιρό επαναλαμβανόμενα. 

Την ίδια, δε, στιγμή η Πολιτεία, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, όπως και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, δεν κάνουν τίποτα για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής. 
Αντίθετα, έχουμε μείωση του προσωπικού και συρρίκνωση των αστυνομικών
δυνάμεων, ενώ, παρά τις κατ’ επανάληψη άνωθεν διαβεβαιώσεις, συνεχίζεται η μετακίνηση αστυνομικών υπαλλήλων από την Τριφυλία στην Κόρινθο για υπηρεσία φύλαξης στο Κλειστό Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών! 

Παραβιάσεις σπιτιών και καταστημάτων, κλοπές, απόπειρες διαρρήξεων, ακόμη και ένοπλες ληστείες σημειώνονται διαρκώς και οι πολίτες αισθάνονται πως έχουν αφεθεί στο έλεος των κακοποιών, χωρίς η Πολιτεία να τους παρέχει, όπως οφείλει, στοιχειώδη προστασία.
 
Οι κάτοικοι της περιοχής είναι κλειδαμπαρωμένοι μέρα και νύχτα στα σπίτια και τα καταστήματά τους, ενώ, όπως λένε, αφού η Πολιτεία δεν τους προστατεύει, παίρνουν πλέον οι ίδιοι το νόμο στα χέρια τους, για να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία τους! 
Μόνο το μήνα Μάρτιο σημειώθηκε ένοπλη ληστεία σε σπίτι στην Ελαία, παραβιάσεις και κλοπές σπιτιού και μίνι μάρκετ στα Φιλιατρά, παραβίαση σπιτιού σε Τοπική Κοινότητα, παραβίαση και κλοπή σε σπίτι στους Μύλους Κυπαρισσίας, παραβίαση και κλοπή καφενείου – ψησταριάς (για δεύτερη φορά) στην Κυπαρισσία, παραβίαση και κλοπή σε φωτογραφείο και αναψυκτήριο στην Κυπαρισσία, παραβίαση και κλοπή σε καφενείο – ψησταριά στο Καλό Νερό. Οι δράστες «χτυπούν» μέρα – νύχτα, χωρίς ενδοιασμούς ή αναστολές, και τον τελευταίο καιρό, εκτός από χρήματα, ψάχνουν ή απαιτούν από τα θύματά τους κοσμήματα και χρυσαφικά, ενώ άλλες φορές έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και άλλες όχι.
 
Η κατάσταση στην Τριφυλία είναι τραγική και, δυστυχώς, από την έλλειψη επαρκούς αστυνομικής δύναμης και αστυνόμευσης έχει καταστεί ανεξέλεγκτη. Το πρόβλημα έχει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις, αφού εξαιτίας της ανασφάλειας που αισθάνονται οι πολίτες έχει διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και ηρεμία στην περιοχή, ενώ ιδιαίτερα τρομακτική είναι η καθημερινότητα των κατοίκων – ηλικιωμένων σχεδόν στο σύνολό τους – Τοπικών Κοινοτήτων, όπου δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης αστυνόμευση.
 
Οι αστυνομικές δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά αυτή, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα επαρκούς αστυνόμευσης και εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, αφού υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και μέσα στα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής.
 
Σημειώνουμε πως οι οργανικές θέσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών της περιοχής ξεπερνούν τις 100, με την παρούσα δύναμη (μαζί με την ΟΠΚΕ), ωστόσο, να περιορίζεται στους 70 αστυνομικούς υπαλλήλους περίπου και τα κενά να είναι γύρω στα 30!
 
Απαιτείται άμεσα, λοιπόν, ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων με προσωπικό, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και, βεβαίως, να υπάρχει πιο συστηματική αστυνόμευση. 


ΠΗΓΗ Θάρρος
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: