ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

Έκοψαν την πίτα τους στον Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών

Σε μια κατάμεστη απο κόσμο αίθουσα του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου υπό τους ήχους χριστουγεννιάτικων τραγουδιών που έπαιξε η Φιλαρμονική του συλλόγου και χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Βορρέειου.
Η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν .........

τέτοια που η αίθουσα του Συλλόγου φάνηκε πάρα πολύ μικρή για να φιλοξενήσει τον πάρα πολύ κόσμο που παρευρέθηκε στην κοπή της πίτας.Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας, ο Αντιδήμαρχος Φιλιατρών Αναστάσιος Πούλος, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας κ. Παναγιώτης Τσίγγανος, ο πρόεδρος της Δημοτικής ενότητας Φιλιατρών κ. Χαράλαμπος Στάμος, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Τριφυλίας και πλήθος κόσμου.Η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων κ. Βιβή Παντελάκη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και είπε ότι ο Σύλλογος Φιλοπροόδων κάθε χρόνο συνηθίζει κάθε πρωτοχρονιά να κόβει την πίτα και καλούν όλο τον κόσμο να καμαρώσει τα παιδιά του.
Αναφέρθηκε στην νέα χρονιά που μπήκαμε και είπε ότι παρά την δύσκολη χρονιά που αναμένεται να είναι το 2013 η παρουσία του κόσμου σημαίνει ότι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τον τόπο να χάσει σημαντικά κομμάτια της ιστορικής τους παρουσίας.
Ο Σύλλογος υπάρχει χωρίς καμία διακοπή από το 1926 μέχρι σήμερα είπε η κ. Παντελάκη και ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο που ήταν όρθιος και δεν υπήρχαν θέσεις να καθίσουν.

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας στον σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι ο Σύλλογος φιλοπροόδων δίνει την χαρά της δημιουργίας την χαρά της Φιλοπρόοδης δραστηριότητας, και της ανιδιοτελούς συνεισφοράς.
Επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι ο Σύλλογος Φιλοπροόδων αποτελεί την ναυαρχίδα του πολιτισμού στον Δήμο γιατί παλεύει μόνος του παλεύει επί 87 χρόνια χωρίς στήριξη με τα παιδιά του Συλλόγου που δίνουν υπόσταση στην λειτουργία του Συλλόγου.

Ακολούθησε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου παρουσία όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και ακολούθως το πρόγραμμα συνέχισε η μπάντα της Φιλαρμονικής όπου έπαιξαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια όπως ο Μικρός Τυμπανιστής, Τρίγωνα κάλαντα, Άγια Νύχτα, Ω Έλατο, We wish you a Merry Christmas, Πάει ο παλιός ο χρόνος κλπ υπό την διεύθυνση του μαέστρου Παναγιώτη Φωτεινέα.

Την συνέχεια στην εκδήλωση έδωσαν τα χορευτικά τμήματα του Βορρέειου όπου παιδιά χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς ενώ τα μεγαλύτερα χόρεψαν Χασάπικο, Ζεϊμπέκικο Χασαποσέρβικο ενώ το μεγάλο τμήμα χόρεψε κρητικούς χορούς όπως Ξενομπασιάρη, Μαλεβιζιώτη Ανωγειανό Πεντοζάλι Σούστα κλπ.

Όλα τα τμήματα του συλλόγου (Φιλαρμονική και χορευτικό) καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο δείχνοντας έμπρακτά ότι ο κόσμος επιβραβεύει τις προσπάθειες τις προσπάθειες τους.

 Περισσότερα στο http://filiatranews.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ