ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Στα 3 ευρώ θα εκτοξευθεί το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία λόγω Π.Ο.Π.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία μπορούν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι παραγωγοί, όσον αφορά την πορεία των τιμών του ελαιολάδου. Το ΠΟΠ της Καλαμάτας φλερτάρει με τιμή πάνω από τα 3 ευρώ, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τις υπόλοιπες πράξεις που καταγράφηκαν τελευταία στην περιοχή μας από συνεταιρισμούς. Οι Γαργαλιάνοι κινούνται στο 2,75 ευρώ το κιλό, τα 2,80 ''βάση'' έβαλε ο Α.Σ. Κορυφασίου και η άνοδος αυτή κοντά στο 2,90 καταγράφεται και στις τιμές που ''έκλεισαν'' και από τις Ομάδες Παραγωγών, όπως ο ''Νηλέας''.

Το... χρηματιστήριο του ''χρυσού'' της Μεσσηνίας δείχνει ανοδικές τάσεις (και λόγω της ισπανικής κατάστασης), με την πεποίθηση όπως σημειώθηκε από αρκετούς εκπροσώπους του χώρου που έδωσαν το παρών στην συζήτηση που έγινε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST , να είναι πως υπάρχει η προοπτική της διατήρησής του σε μια καλή τμή και για τη νέα περίοδο. Λίγοι πάντως μπορούν να πουν στους παραγωγούς το τί να κάνουν, πάντως, η βιασύνη δεν είναι καλή (πολλοί πούλησαν το προϊόν τους σε χαμηλές τιμές), ενώ η προώθηση ποσοστήτων σταδιακά μοιάζει... με καλή επιλογή. Στο δελτίο ειδήσεων μίλησαν οι Μ. Αντωνόπουλος (Πρόεδρος Α.Σ. Καλαμάτας), Π. Παγάνης (πρώην μέλος ΕΑΣ Μεσσηνίας), Λ. Σύρνος (Πρόεδρος Α.Σ. Κορυφασίου) και Γ. Κόκκινος (Πρόεδρος Ο.Π. ''Νηλέας''). Ερώτημα παραμένει γιατί η ''νέα'' ΕΑΣ Μεσσηνίας δίνει τιμή βάσης τα 2,6 ευρώ το κιλό, δηλαδή πολύ μικρότερη από την αγορά, και με τρίμηνη επιταγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: