ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Τραγωδία στη Λέσβο - Συνολικά έχουν βρεθεί 18 νεκροί μετανάστες

Ακόμη μια τραγωδία σημειώθηκε στα νερά του Αιγαίου. Παράνομοι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν το καΐκι που τους μετέφερε αναποδογύρισε και χάθηκε στα παγωμένα νερά λόγω της κακοκαιρίας. Μέχρι στιγμής τα πτώματα 18 ανθρώπων, ηλικίας 20 έως 45 ετών, έχουν περισυλλεχθεί από τη θαλάσσια περιοχή και την ακτή της Θερμής στα ανατολικά της Λέσβου.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, ένα ναυτικό μίλι ανοικτά της Θερμής, εντοπίστηκε από το Λιμενικό Σώμα 20άχρονος σε κατάσταση υποθερμικού σοκ, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου και νοσηλεύεται.

Σε κατάθεσή του ανέφερε ότι χθες Παρασκευή, τις πρώτες πρωϊνές ώρες, από ακτή της Τουρκίας και με κατεύθυνση τη Μυτιλήνη, επιβιβάστηκαν σε πλαστική λέμβο 28 άτομα, συμπεριλαμβανομένου Τούρκου διακινητή.
Στο μέσο της διαδρομής, λόγω υπερφόρτωσης, η λέμβος ανετράπη.
Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού Σώματος, το οποίο συνεχίζει από χθες το απόγευμα να ερευνά την περιοχή σε συνεργασία με δυνάμεις της FRONTEX, λόγω του ψύχους και των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αποκλείεται να έχουν επιβιώσει επιβάτες της λέμβου.
Δυστυχώς, αυτό επιβεβαιώνουν και οι έως τώρα έρευνες στην ακτή και στη θάλασσα, κατά τις οποίες εντοπίζονται μόνο πτώματα.

 Πηγή  lesvosnews.gr
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη
ΑΠΟ http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: