ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Αποφασισμένοι οι φορείς του Κυπαρισσιακού να προστατέψουν τις επόμενες γενιές-Μεγάλα συμφέροντα κρύβονται πίσω από τον Αρχέλων;

ΤΗΝ αποφασιστικότητα των φορέων του Κυπαρισσιακού Κόλπου με ψήφισμα στο Δ.Σ. Τριφυλίας και νομικές ενέργειες για να καταρριφθεί η έωλη απόφαση της Ευρωπαικής επιτροπής απαγορεύοντας την όποια μορφή δράσεων στη περιοχή έχοντας ως υποστήριξη την Ελληνική πολιτεία, αποφασίστηκε στη σύσκεψη που διεξήχθη στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας με αφορμή την οδηγία της Επιτροπής για πάσης φύσεως οικοδομική δράση κοντά στη περιοχή Natura.



Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας τόνισε ότι ...............

"το θέμα εκκρμεί εδώ και χρόνια από τη περιοχή Ελαίας ως το Καλονερό για την προστασία της Καρέττα, οι Δήμοι έχουν δείξει ευαισθησία για τη προστασία του είδους παρέχοντας διευκολύνσεις στον Αρχέλωνα με δημιουργικό διάλογο εδώ και χρόνια" για να συνεχίσει ότι "εντούτοις αναπτύσσεται μια φιλολογία που ισοπεδώνει την προοπτική του τόπου σε βαθμό μάλιστα να θεωρείται ότι η αυτοδιοίκηση με την άρνησή της θέλει να ακυρώσει την προστασία της Natura ή να διευκολύνουμε ζητήματα ανάπτυξης από ιδιώτες" χαρακτηρίζοντας το κείμενο της Ε.Ε. ως ισοπεδωτικό. Πρόσθεσε ότι "η Ε.Ε. εξέδωσε κείμενο αιτιολογώντας την άποψή της βάση της οδηγίας 92 της Ε.Ε., την ώρα που έλαβε απάντηση από την Κυβέρνηση ότι η Πολιτεία δεν ακυρώνει τους νόμους της, ούτε την προστασία της περιοχής επομένως καθώς εκκρεμούν διοικητικές πράξεις όπως οι περιβαλλοντικές μελέτες με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη διαμόρφωση υγιών συνθηκών στη περιοχή".

Εξήγησε ότι για δεύτερη φορά η Κυβέρνηση απάντησε στην Επιτροπή ότι δεν υπάρχει σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης που να βλάπτει την Καρέττα-Καρέττα, ενώ η ανέγερση κατοικιών στο Βουνάκι από την εταιρία ΚΟΤΙΝΟΣ Α.Ε. είναι εκτός τουριστικής ανάπτυξης τηρώντας τους Νόμους, διευκρινίζοντας ότι ο "Δήμος και οι φορείς δεν προστατεύουν καμία εταιρία παρά μόνο το συλλογικό μέλλον του τόπου". Η Ε.Ε. στην απόφαση της καλεί σε συμμόρφωση τη Κυβέρνηση με κίνδυνο να παραπεμφθεί στο Ευρωπαικό Δικαστήριο, καθώς ήδη η πολιτεία ζήτησε ενημέρωση από γνωμοδοτικά όργανα και όχι από το Δήμο που έχει κάθε λόγο φωνής στο θέμα. Διερωτήθηκε επίσης αν εφαρμοστεί η οδηγία θα πρέπει να κλείσουν καταστήματα, να καταστραφούν καλλιέργειες, να γίνει συσκότιση σε δρόμους, καταλήγοντας ότι ο Δήμος θα υπερασπιστεί το περιβαλλοντικό μόρφωμα διατηώντας το δικαίωμα ανάπτυξης μέσω των ΣΧΟΑΠ που είναι σε εξέλιξη.

ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ...

Ο Παν. Τσίγγανος ξεκάθαρα δήλωσε ότι "είναι φανερό ότι υποκρύπτονται άλλα συμφέροντα πίσω από τον Αρχέλωνα στο όνομα της ανάπτυξης, η περιοχή να είναι λιγότερο ανταγωνιστική από άλλες, καθώς γειτνιάζει με την Ολυμπία οδό, το αεροδρόμιο Καλαμάτας, τις νέες επενδύσεις όταν ο Αρχέλων γνωρίζει ότι πριν από αυτόν οι κάτοικοι έιχαν αγκαλιάσει τις χελώνες" μιλώντας για δόλια συμφέροντα χαρακτηρίζοντας την απόφαση ελλιπή και ανυπόστατη όταν υπάρχει ΣΧΟΑΠ Αυλώνος, αδειοδοτήσεις και Σχέδιο πόλης, ενώ αποκάλυψε ότι πέρσι το γραφείο της κα Χούμπενρ επικοινώνησε με το Δήμαρχο ζητώντας την παύση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας κάτι που φυσικά αρνήθηκε. Έθεσε θέμα για την λειτουργία γραφείου του Αρχέλωνα στη ΠΟΤΑ, ενώ εξήγησε ότι όλες οι ενέργεις στη περιοχή είναι νόμιμες όπως οι κάθετοι δρόμοι που προυπήρχαν, οι συντονισμένες δράσεις προστασίας του οικοσυστήματος και ζήτησε συντονισμένη δράση από φορείς καθώς η πολιτεία είναι υπέρ των απόψεων του Δήμου.

Ο Σαράντος Κουκούμης από την ελλάσσονα μειοψηφία δήλωσε "Ναι σε περιβαλλοντική προστασία, ναι σε κανόνες για ήπια ανάπτυξη, καθώς ως Δήμος οφείλουμε να διαφυλάξουμε τις αρχές μας για ουσιαστική συλλογική διαχείριση του τόπου μας και επιτέλους να επικαιροποιηθεί η μελέτη της Δ.Ε. Αυλώνος βασιζόμενη σε αρχές χωρίς να τσιμεντοποιηθεί το περιβαλλοντικό οικοδόμημα' συμφωνώντας με τους ομιλητές για ανάληψη συλλογικής δράσης ώστε να ανατραπεί η απόφαση της Επιτροπής που είναι εκτός λογικής.


Περισσότερα στο http://filiatranews.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: