ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Όλες οι αλλαγές στο πολυτεκνικό επίδομα - Μεγάλοι χαμένοι οι γονείς (πίνακας)

Όλες οι συμφωνίες μεταξύ των κομμάτων και της κυβέρνησης καθώς και όλες οι αλλαγές που επήλθαν στην επιδοματική πολιτική για τρίτεκνους- πολύτεκνους, τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης από τη Τρόικα, η οποία θα πρέπει να παραλάβει το νομοσχέδιο έως το βράδυ της Παρασκευής, να το επεξεργαστεί και αφού κρίνει ότι δεν τίθενται εν αμφιβόλω οι στόχοι για 1,8 δις ευρώ, να το επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών.

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ξανακάθονται σήμερα το μεσημέρι στο
τραπέζι, για να κρίνουν τις επίμαχες διατάξεις όπως επίσης το νέο πλαίσιο επιδοματικής πολιτικής, που αποφασίστηκε στην ολονύχτια σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πρώτη θετική εντύπωση μάλλον αμβλύνθηκε- ειδικά όσον αφορά στους πολύτεκνους- όταν δίπλα στα οφέλη των επιδομάτων, προστέθηκαν οι επιβαρύνσεις από τη νέα κλίμακα. Έτσι οι τρίτεκνοι θα έχουν απώλειες από τις 23.000 ευρώ και πάνω- στο αρχικό σενάριο έχαναν από το πρώτο ευρώ εισοδήματος- ενώ οι πολύτεκνοι αναδεικνύονται πλέον ως οι μεγάλοι χαμένοι, καθώς παρά την ενίσχυση του επιδόματος τους, δεν καλύπτουν τις απώλειες της κλίμακας, με αποτέλεσμα να μετράνε επιβαρύνσεις από τις 15.000 ευρώ και πάνω!!!

Το νέο σχέδιο, στηρίζεται στη διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους παλιού πολυτεκνικού επιδόματος με εισοδηματικό πλαφόν τις 45.000 ευρώ και στη καταβολή του νέου οικογενειακού επιδόματος, με τα εισοδηματικά όρια που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Ειδικότερα, οι πολύτεκνοι (150.000 οικογένειες) λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, ενώ με το νέο καθεστώς θα λαμβάνουν 450 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 ή 50 ευρώ το μήνα, ανά παιδί στο πλαίσιο της ενίσχυσης όλων των οικογενειών με παιδιά.

Το νέο σχέδιο δεν αφορά, βέβαια, στους μισθωτούς με 1 ή 2 παιδιά, οι οποίοι θα έχουν την ενίσχυση του επιδόματος όπως είχε ανακοινωθεί, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι μισθωτοί με 1 παιδί θα έχουν επιβαρύνσεις από τις 24.000 ευρώ και οι μισθωτοί με 2 παιδιά από τις 21.000 ευρώ και πάνω.

Ως ισοδύναμο για τη χρηματοδότηση της νέας επιδοματικής πολιτικής επιλέγηκε η αύξηση του Τέλους Επιτηδεύματος. Έτσι, αυξάνεται το Τέλος Επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες από τα 500 ευρώ το χρόνο στα 650 ευρώ ενώ για τις επιχειρήσεις αυξάνεται από τα 500 στα 1.000 ευρώ, με προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος 235 εκατ. ευρώ. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν η αύξηση αυτή θα συμπαρασύρει και το Τέλος των 300 ευρώ που επιβαρύνει τα υποκαταστήματα των επιχειρήσεων. 

Το θετικό είναι ότι από το Τέλος θα εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» που υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...