ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΠΛΑΤΗ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΑΔΙΟΥ (ΦΩΤΟ Κ΄ ΒΙΝΤΕΟ)


  Μια και είναι η εποχή του ράβδου σκέφτηκα να σας δείξω πώς βγαίνει το λάδι μέσα από το ελαιοτριβείο, τουλάχιστον σε όσους δεν έχουνε την ευκαιρία να το δούνε.                             
   Πιο κάτω θα δείτε τις φώτο τοποθετημένες με τη σειρά και στο τέλος ένα μικρό βίντεο.  Ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον. 
 
 



Ο ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΟ

 ΕΛΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΕΒΑΤΟΡΙΟ
ΑΝΕΒΑΤΟΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ, ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΥΧΝΙΣΤΗΡΑ

 ΛΥΧΝΙΣΤΗΡΑΣ. ΕΔΩ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΛΛΑ. ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΩΛΗΝΑ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ. ΕΔΩ ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΠΛΕΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΣΠΑΣΤΗΡΑ ΚΑΘΑΡΕΣ


 ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΠΑΝΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΝΕΒΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΑΣΤΗΡΑ


  ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΠΑΝΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΝΕΒΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΑΣΤΗΡΑ

 ΣΠΑΣΤΗΡΑΣ. ΕΔΩ ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΠΟΛΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΤΗΡΕΣ (ΑΝΑΚΑΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΤΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ) ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΛΑΔΙ. ΑΠΟ ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΟΙ ΕΛΙΕΣ. ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΛΑΔΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΔΩ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΣ.


ΜΑΛΑΚΤΗΡΕΣ

 Ο ΠΟΛΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΑΛΑΚΤΗΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ο ΠΟΛΤΟΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΝΤΕΚΑΝΤΕΡ. (ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ, ΤΟ ΚΑΦΕΤΙ ΒΓΗΚΕ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΛΑΣ)

 Ο ΠΟΛΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΑΛΑΚΤΗΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ο ΠΟΛΤΟΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΝΤΕΚΑΝΤΕΡ. (ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ, ΤΟ ΚΑΦΕΤΙ ΒΓΗΚΕ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΛΑΣ)

ΝΤΕΚΑΝΤΕΡ. ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ, ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΗΡΑ

 ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΗΡΑΣ. ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ (ΠΥΡΗΝΑΣ, ΝΕΡΟ) ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΝΤΕΚΑΝΤΕΡ ΦΕΥΓΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΗΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΛΑΔΙ ΜΑΣ.

 ΤΟ ΛΑΔΙ ΜΑΣ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ

 
ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΑΔΙΟΥ


TASOSPLATI. 28/11/2012






















Δεν υπάρχουν σχόλια: