ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Κινδυνεύουν Λάδωνας και Νέδα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από τις παράνομες αμμοληψίες

Έρευνα της ειδικής υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
Ανησυχητικά στοιχεία φέρνει στο φως έρευνα, που είναι σε εξέλιξη, από την ειδική υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, και σχετίζεται με τις παράνομες αμμοληψίες σε προστατευόμενες περιοχές, με σκοπό τη μείωση του κόστους των έργων που εκτελούνται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργολάβοι, ξεκινούν την παράνομη δραστηριότητα το καλοκαίρι και την ολοκληρώνουν το Δεκέμβριο, αντί να παίρνουν τα υλικά που χρειάζονται από τα λατομεία, τα
παίρνουν από κοίτες ποταμών, λίμνες αλλά και ακτές. Φανταστείτε λοιπόν το κέρδος του, όταν για την εκτέλεση κάποιου έργου το 60% αφορά στην προμήθεια τέτοιων υλικών.
Στις περιοχές που κινδυνεύουν και έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, συγκαταλέγεται και η νότια Πελοπόννησος, στη Μεσσηνία κινδυνεύει το μοναδικό «θηλυκό ποτάμι» η Νέδα, ενώ στην Αρκαδία στις υπό απειλή περιοχές είναι ο Λάδωνας.
Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια και αφορά σύμφωνα με τους επιστήμονες στα ιζήματα των ποταμών και με τις εργασίες αμμοληψίας αλλάζει η γεωμορφολογία των ποταμών και η επίδραση είναι σε ολόκληρο το οικοσύστημα.
Μάλιστα η κατάσταση είναι ιδιαίτερη επικίνδυνη για το περιβάλλον και ήδη αυτή τη στιγμή, σύμφωνα και με στοιχεία που δημοσιεύονται, στο ένθετο Planet της RealNews βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις που διεξάγονται σε συνεργασία με την αστυνομία περιβάλλοντος,προκειμένου οι ασυνείδητοι εργολάβοι να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω.
Το περίεργο είναι ότι πλέον έχουν μπει οι εργολάβοι και στις παραλίες και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν μαγευτικές ακρογιαλιές και στη νότια Πελοπόννησο. Η απουσία λιμενικών αρχών αφήνει ανεξέλεγκτους τους εργολάβους που στο βωμό του κέρδους δεν υπολογίζουν το περιβαλλοντικό κόστος και τη ζημιά που προκαλούν στη βιοποικιλότητα.
Εκείνο που έχει σημασία πλέον είναι να γίνουν διεξοδικοί έλεγχοι, να υπάρξουν συλλήψεις και να πέσουν πρόστιμα και να τιμωρηθούν οι παράνομοι εργολάβοι παραδειγματικά, με το να εκπέσουν του δικαιώματος να συμμετέχουν σε έργα δημόσια ή και ιδιωτικά… Μόνο έτσι θα σταματήσει το φαινόμενο που είναι γνωστό (και στην περιοχή μας έχει γίνει αναφορά για τον Αλφειό) αλλά οι αρμόδιοι μάλλον εθελοτυφλούν….
Ε.Τ.

ΑΠΟ http://www.arcadiaportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.