ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών συνεχίζει να "ταρακουνά" το πανελλήνιο με τις "Ντομάτες Βόμβα"

Το θέμα που ανέδειξε ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών με τις ελληνοποιήσεις της ντομάτας από Σκόπια και Αλβανία συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα, μετά και την προβολή από Αθηναϊκά τηλεοπτικά κανάλια.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος, μίλησε για το θέμα στο στούντιο του EXTRA 3 και στην χθεσινοβραδινή εκπομπή "ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ", όπου προσεκλήθη και ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Πετράκος.

Η παράνομη ελληνοποίηση δεν πλήττει μόνο τους παραγωγούς της περιοχής, αλλά θέτει και
προβλήματα δημόσιας υγείας για τους καταναλωτές, καθώς δεν γνωρίζουν τι πραγματικά αγοράζουν αφού οι ντομάτες αυτές δεν ελέγχονται για υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Οι έλεγχοι γίνονται εκ των υστέρων, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη διοχετευθεί στην αγορά και να φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή.  

Το σοβαρό αυτό θέμα παρουσίασαν στην εκπομπή τους ο Μένιος Φθουριώτης και ο Στρατής Λιμνιός, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Ο Αγροτικός Σύλλογος ζητά να γίνονται έλεγχοι στα τελωνεία και να συνοδεύονται τα προϊόντα με τα σχετικά έγγραφα, ενώ ο κύριος Πετράκος τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη προστασίας του έλληνα παραγωγού και ότι δεν θα αφήσουν κανέναν να παίζει με θέματα που αφορούν την δημόσια υγεία.

Δείτε το βίντεο στο http://filiatranet.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: