ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

ΠΛΑΤΗ: Παραδοσιακή μπουγάδα και αναβίωση εθίμων στην Πλάτη Τριφυλίας

Η αναβίωση των εθίμων αποτελεί προτεραιότητα για τους Συλλόγους μας που μεταφέρουν το κλίμα της παράδοσης στα κοινοτικά μας διαμερίσματα με την δική τους εθελοντική προσφορά. Έτσι με μεγάλη επιτυχία παρουσία των κατοίκων του όμορφου χωριού κατάφεραν να αναβιώσουν την παραδοσιακή μπουγάδα οι γυναίκες του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Φιλιατρών το Σάββατο 18 Αυγούστου την Πλάτη Μεσσηνίας.
Στη τοποθεσία Βρύσες οι κάτοικοι με τους επισκέπτες παρακολούθησαν "Την Μπουγάδα της Ελένης" που συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών και τον Σύλλογο Απανταχού Πλατανιών "Η Καναλουπού". Η μπροστάρης σε όλα Πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Μακρή το έκανε πράξη με την βοήθεια τόσο της πρεσβυτέρας του χωριού η οποία εξιστόρησε την ιεροτελεστία της μπουγάδας με παραδοσιακά μέσα χωρίς την βοήθεια της τεχνολογίας. Η κα Μακρή μας είπε ότι "τα παλιά χρόνια υπήρχε διαφορετική διαδικασία για την μπουγάδα στην οποία συγκεντρώνοντας οικογένειες βοηθώντας η μια την άλλη και το πλύσιμο για τα προικία της Νύφης το οποίο ακολουθούσε ένα συγκεκριμένο τελετουργικό όπως αναφέρουν οι γιαγιάδες μας" για να προσθέσει ότι "απαραίτητα εργαλεία εκτός από την σκάφη και το καζάνι με ζεστό νερό ήταν το σίδερο με κάρβουνα, το παραδοσιακό σαπούνι μαζί με τα απαραίτητα εργαλεία που συμπλήρωναν τα παλιά χρόνια την διαδικασία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: