ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Hλιοθεραπεία και μαύρισμα

Είναι γεγονός ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χρώμα και δεν μαυρίζει στο ίδιο ποσοστό με άλλους. Δυστυχώς ή ευτυχώς γενετικοί παράγοντες παίζουν αποφασιστικό ρόλο.

Για αυτό μερικοί άνθρωποι, ακόμη κι αν μείνουν για λίγο στον ήλιο, γυρίζουν μαυρισμένοι, ενώ άλλοι, με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, κοκκινίζουν σαν «αστακοί» μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Το κολλαγόνο και η ηλιακή ακτινοβολία

Μια πολύ σημαντική πτυχή για το μαύρισμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κάθε φορά που κάνουμε ηλιοθεραπεία είναι το γεγονός ότι βλάπτει το κολλαγόνο στο δέρμα. Προκαλεί την απώλεια ελαστικότητας και οι ίνες στο δέρμα αρχίζουν επίσης να φθείρονται.

Αυτή η ζημιά προκαλείται στο δέρμα, όπου υπάρχει ο συνδετικός ιστός, αλλά η καταστρεπτική επίδραση θα είναι σύντομα εμφανής και στην επιδερμίδα.

Η μόνη θεραπεία είναι να «κρατήσουμε» το κολλαγόνο σε καλή κατάσταση. Μόνο έτσι πρόκειται να βοηθηθεί το δέρμα από τη γήρανση που προκαλείται από τις ακτίνες του ήλιου.

Το εξωτερικό- κερατινιοποιημένο στρώμα της επιδερμίδας

Με την επίδραση του ήλιου εκτός από το μαύρισμα το κεράτινο στρώμα του δέρματος γίνεται σκληρότερο και παχύτερο – αυτό οδηγεί και στην αφυδατωμένη όψη του δέρματος που παρατηρούμε το καλοκαίρι.

Ηλιοθεραπεία

Ο ήλιος και οι παραλίες είναι ο πιο κοινός τρόπος για να αποκτήσουμε ένα ελκυστικό σώμα. Εντούτοις υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα για το υπαίθριο μαύρισμα.

Πρώτον και κύριο, είναι η πιο ανεξέλεγκτη μέθοδος. Ακόμα και όταν χρησιμοποιούμε αντηλιακό, κανένας δε μπορεί να είναι βέβαιος πως το αντηλιακό είναι αρκετό για να μας προστατέψει από τις ισχυρές ακτίνες του ήλιου

Η διαδικασία μαυρίσματος, σε μια σειρά απλών βημάτων που πραγματοποιούνται στο δέρμα, είναι η εξής:

Η UVA ακτινοβολία από τον ήλιο, ερχόμενη σε επαφή με ένα εξειδικευμένο στοιχείο στο δέρμα αποκαλούμενο μελανοκύτταρο διεγείρει τη δημιουργία και παραγωγή μιας χρωστικής ουσίας που είναι γνωστή ως μελανίνη.

Καθώς η μελανίνη ταξιδεύει στην επιφάνεια του δέρματος, συνδυάζεται με το οξυγόνο και δημιουργεί το καφετί χρώμα που ονομάζουμε μαύρισμα. Η μελανίνη είναι φυσικά παρούσα στο δέρμα και το προστατεύει από τη ζημία που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία.

Παράλληλα όμως με το μαύρισμα και αναπόφευκτα, η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου δημιουργεί στο δέρμα ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που προκαλούν την οξείδωση και εκφύλιση των κυττάρων που τελικά καταλήγει στη γήρανση του δέρματος.

Για να αποτρέψουμε όσο μπορούμε τις συνέπειες αυτές, πρέπει να τηρηθούν οι παρακάτω συμβουλές. Επίσης τότε θα απολαύσουμε ένα βαθύ μαύρισμα που θα κρατήσει και μετά τον Αύγουστο!

Αντηλιακό

Αν και η χρησιμοποίηση αντηλιακού είναι απαραίτητη, δεν είναι η πανάκεια για να κρατήσουμε τη νεανική όψη του δέρματος.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμα και στους έμμεσους τρόπους ηλιοθεραπείας (solarium) ή κατά την οδήγηση του αυτοκινήτου ή κατά το περπάτημα εκτιθέμεθα στην ακτινοβολία του ήλιου.

Όταν ο ήλιος «καίει», είναι απαραίτητο να ανανεώνεται το αντηλιακό σας τακτικά, για να αποτρέψει τα ατυχήματα -εγκαύματα.

Υπάρχουν πολλοί τύποι αντηλιακών, αλλά πρέπει επίσης να προσέχετε, εκτός από τη χρήση του ενδεδειγμένου δείκτη προστασίας, το αντηλιακό να μην έχει πολύ δυνατό άρωμα και να είναι υποαλλεργικό.

Μερικές συμβουλές πριν βγείτε στον ήλιο και κατά την ηλιοθεραπεία:

Μην το παρακάνετε. Ξεκινήστε με μικρές περιόδους ηλιοθεραπείας 5 με 10 λεπτά δύο φορές την ημέρα.

Μην εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία στις ώρες αιχμής που ο ήλιος είναι πολύ δυνατός (12:00 –16:00).

Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό του ενδεδειγμένου δείκτη , ανάλογα με το τύπο του δέρματός σας.

Κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας να φροντίζετε για την συνεχή ενυδάτωσή σας, πίνοντας νερό και χυμούς και τσάι και αποφεύγοντας τα αναψυκτικά που στην ουσία αφυδατώνουν.

Μετά από την ηλιοθεραπεία το καλύτερο είναι ένα δροσερό ντους, που θα απομακρύνει το υπολείμματα από το λάδι ή το αντηλιακό, καθώς και το αλάτι από τη θάλασσα.

Μετά το ντους συνιστάται η χρήση μιας καλής ενυδατικής λοσιόν σε όλες τις περιοχές, για να αποτρέψει την ξηρότητα.

Εάν θεωρείτε ότι το δέρμα σας γίνεται πολύ ξηρό, λεπτό και εύθραυστο μετά από την ηλιοθεραπεία, αναστείλετε μάλλον τη διαδικασία του μαυρίσματος για λίγο και χρησιμοποιήστε καθημερινά μια ενυδατική λοσιόν. Για να αφαιρέσετε τα νεκρά στοιχεία από το δέρμα σας, χρησιμοποιήστε ένα φυσικό προϊόν πίλινγκ.

Πηγή: diatrofi.gr
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...