ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

Τριφυλία: Από την Θεσσαλονίκη ο αρχηγός με τα πλαστά τιμολόγια!

Ο 41χρονος που συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη φέρεται αρχηγός του κυκλώματος των πλαστών τιμολογίων 
Αρχηγός του κυκλώματος που διακινούσε εικονικά και πλαστά τιμολόγια στην Τριφυλία και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα φέρεται να είναι ο 41χρονος από τη Θεσσαλονίκη που συνελήφθη στις 4 του μήνα στον Εύοσμο. 
Σε βάρος του υπήρχε ένταλμα σύλληψης για φοροδιαφυγή κακουργηματικού χαρακτήρα από την Ανακρίτρια Καλαμάτας, στην οποία πρόκειται να απολογηθεί σήμερα. Χθες οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Καλαμάτας και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει αφορούν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, σε διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων και μεταξύ άλλων σε απάτη σε βάρος του Δημοσίου.
 
Με τα στοιχεία που υπάρχουν, πρόκειται για τον μεσολαβητή μεταξύ των εμπόρων οπωροκηπευτικών και των διακινητών των τιμολογίων, ο οποίος φέρεται να είχε συνεργασία και με τους δύο Αθηναίους που συνελήφθησαν το Μάιο από το ΣΔΟΕ Καλαμάτας στο Καλό Νερό, καθώς ταξίδευαν από Αθήνα με εικονικά τιμολόγια στο πορτ- μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους. Οι δυο άντρες εμφανίζονταν στους αγρότες με τα ονόματα των εκδοτών των τιμολογίων οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.
 
Η σύλληψη του 41χρονου έγινε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Ευόσμου για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 3 εκ. ευρώ. Ο ίδιος είχε απασχολήσει το ΣΔΟΕ και την Αστυνομία το 2011 στη Γαστούνη, οπότε δεν είχε προκύψει κάτι σε βάρος του. Ωστόσο, εκκρεμούν δικογραφίες για τη δράση του από το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας.

ΠΗΓΗ Κ.Δ. - Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...