ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Έως και 60 λεπτά οι πατάτες στην λαϊκές της Μεσσηνίας

Από 50 μέχρι 60 λεπτά πωλούνται στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας οι φρέσκες πατάτες από τον Μπουρνιά, τη Μεσσήνη και την Ανάληψη. Οι παραγωγοί εκτιμούν πως είναι η χειρότερη χρονιά για το προϊόν και τους ίδιους, παρατηρούν ότι δεν μπορούν να πουλήσουν πιο χαμηλά, ενώ τονίζουν τον κίνδυνο με την τιμή που έχει στα συσκευαστήρια, να μείνει στα χωράφια. Επισημαίνουν ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά και αγοράζει μικρές ποσότητες, ακόμα και 2 με 3 κιλά.

Η Χριστίνα Δουρούμη παρατήρησε πως «δεν προλάβαμε να βγάλουμε και γέμισαν τον τόπο με Αιγυπτιακές». Κατηγόρησε τους πολιτικούς «να πάνε να χαθούνε, που θέλουν και ψήφο» και σημείωσε: «Οι πατάτες θα μείνουν στα κτήματα με 25 λεπτά. Δουλεύουμε για τους εμπόρους. Ποιος θα μας πληρώσει τα λιπάσματα, τα φάρμακα, τα ραντίσματα; Δεν παίρνει ο κόσμος. Βλέπεις αγοράζει πατάτα με 1 και 2 ευρώ». Την ίδια ώρα ένας ηλικιωμένος πελάτης της λέει: «Αστα, 1,30 ευρώ» όταν βλέπει την τιμή της πατάτας που του ζύγισε.
Ο Νίκος Πράνταλος επεσήμανε με αγανάκτηση: «Τι να πάρει ο παραγωγός με 25 λεπτά στο συσκευαστήριο; Τι να πληρώσει, τις γυναίκες, τους μεταφορείς; Θα μείνουν στα χωράφια οι πατάτες» και πρόσθεσε: «Τη δίνω 55 λεπτά. Ούτε 5 κλούβες δεν έχω δώσει. Ο κόσμος έρχεται και παίρνει 1 με 2 κιλά».
Η Κωνσταντίνα Πλιού την πουλάει 50 λεπτά. «Πόσο λιγότερο να τη βάλω, όταν έχει 30 λεπτά έξοδα;», μας είπε και παρατήρησε: «Φέτος είναι η χειρότερη χρονιά. Δίνω και σε εμπόρους από την Πάτρα και άλλες πόλεις 30 και 35 λεπτά. Δεν πάνε καλά τα πράγματα. Οχι μόνο στην πατάτα, αλλά σε όλα τα είδη. Οπου σε βρει ο έμπορος σε πατάει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.