ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Ορκωμοσία χθες στην Καλαμάτα

Ορκίστηκαν χθες στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Καλαμάτα 48 φοιτητές των Τμημάτων Φιλολογίας και Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, ενώ τρεις φοιτητές έλαβαν το μεταπτυχιακό τους.
Οι απόφοιτοι-πια- δεν έκρυβαν τη χαρά τους, αλλά και την αγωνία και τον προβληματισμό τους για το μέλλον.

 
Μιλήσαμε με κάποιους από τους πτυχιούχους και σας παρουσιάζουμε τις απαντήσεις τους:
Καλλιόπη
«Σήμερα αισθάνομαι πάρα πολύ καλά. Είμαι ικανοποιημένη που στο τέλος ανταμείφτηκαν οι κόποι

μου. Είμαι στενοχωρημένη που τελειώνει ένα κεφάλαιο, αλλά τώρα ξεκινά ένα άλλο. Θέλω να είμαι αισιόδοξη, αν και οι καταστάσεις δε βοηθούν σε αυτό. Ελπίζω, πάντως, να μπορέσω να συνεχίσω τις σπουδές μου».

Χαράλαμπος
«Σήμερα αισθάνομαι απλά τέλεια! Τελειώνει η φοιτητική ζωή και ξεκινά η επαγγελματική. Αυτό μόνο με κάνει να στενοχωριέμαι. Επαγγελματικά δεν είμαι αισιόδοξος, αλλά προσωπικά είμαι. Θα συνεχίσω τις σπουδές μου, αλλά σε άλλο αντικείμενο πλέον».

Γιώτα
«Είμαι ευτυχισμένη, επιτέλους οι στόχοι μου επιτεύχθηκαν. Είμαι από εδώ και έτσι δεν έχω το συναίσθημα ότι αφήνω την Καλαμάτα. Πλέον σκέφτομαι την επαγγελματική αποκατάσταση, αν είναι εφικτό. Αν δεν είναι…».

Άντα
«Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, είμαι συγκινημένη, αλλά θα μου λείψει πολύ η Καλαμάτα. Όμως, έχω καταγωγή από εδώ, οπότε δε θα την ξεχάσω ποτέ. Θα συνεχίσω τις σπουδές μου πλέον στο εξωτερικό».

Αγγελική
«Είναι μια τεράστια μέρα για μένα και την περίμενα πώς και πώς, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι θέλω να φύγω από την Καλαμάτα. Τώρα, με αυτό το πτυχίο στα χέρια, κοιτώ μπροστά, για να δω και τι άλλο μπορεί να μου δώσει. Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξη, αν και λίγο με χαλάει η κατάσταση, αλλά ελπίζω!».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση


ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ