ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ταρακουνιέται η Αιτωλoακαρνανία - Φόβοι ακόμη και για σεισμό 5 ρίχτερ

Ένα πρωτόγνωρο σκηνικό συνθέτουν στην Αιτωλ/νία οι αλλεπάλληλοι σεισμοί που ξεκίνησαν από την περασμένη Πέμπτη με επίκεντρο περιοχές ανατολικά από την λίμνη του Οζερού και το Θέρμο.
Δεν περνάει μέρα που να μην γίνεται αισθητή κάποια σεισμική δόνηση με αποκορύφωμα...
τα 4,2 (με άλλες εκτιμήσεις 4,5) Ρίχτερ που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί δίπλα από την Λεπενού.


Να θυμίσουμε πως το προηγούμενο διάστημα, σεισμολόγοι που ρωτήθηκαν σχετικά, έκαναν λόγο για φυσιολογικά μεγέθη σε περιοχές με ρήγματα ανάλογης σεισμικότητας και δεν απέκλειαν το γεγονός οι σεισμοί να συνεχιστούν για κάποιες μέρες ακόμη και να δώσουν έως 4 Ρίχτερ. Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, που είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τα ρήγματα στην Αιτωλ/νία, κάνει λόγο για μια φυσιολογική σεισμική εξέλιξη από μια περιοχή με πολλά μικρά ρήγματα αυτής της δυναμικότητας. Δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο να σημειωθούν και μεγαλύτεροι σεισμοί, όχι πάνω όμως από 5 Ρίχτερ.
«Είναι καλό που σημειώνονται αυτοί οι σεισμοί και εκτονώνεται η ενέργεια που έχει συσσωρευτεί. Το φαινόμενο μπορεί να συνεχιστεί για κάποιες ακόμη μέρες ή και εβδομάδες, αλλά δεν νομίζω πως συντρέχει λόγος ανησυχίας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας που αποκλείει ενεργοποίηση του ρήγματος του Οζερου σε όλο το μήκος του (μπορεί να δώσει έως 6,5 Ρίχτερ) και αποσυνδέει πλήρως τις δονήσεις μεταξύ Οζερού και Στράτου με τις πρόσφατες δονήσεις στο Θέρμο. Δειτε τα επίκεντρα των σεισμών το τελευταίο 24ωρο.

ΑΠΟ http://www.pelop.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...