ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Καταγγελία Νίκα για έλλειψη σχεδιασμού: Η Πελοπόννησος θα πνιγεί στα σκουπίδια

Η επιβολή προστίμων για τους ΧΑΔΑ στους δήμους, που είναι αναρμόδιοι για τη διαχείριση των σκουπιδιών, είναι στάση χωρίς ηθικό περιεχόμενο και δεν θα την αποδεχθούμε, ούτε τα πρόστιμα θα πληρώσουμε».
Την πιο πάνω κατηγορηματική δήλωση έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, μιλώντας χθες το μεσημέρι στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο δήμαρχος -αναφερόμενος στην προχθεσινή συνεδρίαση του οργάνου- τόνισε χαρακτηριστικά ότι η «η Πελοπόννησος θα πνιγεί στα σκουπίδια» λόγω της έλλειψης σχεδιασμού για το αποκαλούμενο
«μεταβατικό» στάδιο ώς την εφαρμογή της όποιας οριστικής λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
«Δεν θα πληρώσουμε τα πρόστιμα και θα κινηθούμε και δικαστικά κατά παντός υπευθύνου» σημείωσε ο Π. Νίκας, παρατηρώντας ότι χωρίς ενδιάμεσο σχεδιασμό για χρονικό διάστημα 3 - 4 χρόνων, η Καλαμάτα υποχρεώνεται να καταβάλει 11.000.000 ευρώ για μεταφορά των απορριμμάτων της, με τα ανάλογα κονδύλια για την Τρίπολη και τη Σπάρτη να είναι 6 και 5.000.000 ευρώ αντίστοιχα.
Οπως τόνισε, σύσσωμοι οι 26 δήμαρχοι της Περιφέρειας, έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο υπομονής, θα απαιτήσουν άμεσα κοινή συνάντηση με τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, καθώς και με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου:
«Εχουν τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν τα διαθέτουν για να λυθεί το πρόβλημα. Τι να κάνουμε τους σχεδιασμούς για τουριστική ανάπτυξη -και ανάπτυξη γενικότερα- στην Πελοπόννησο, όταν θα είμαστε γεμάτοι σκουπίδια;» αναρωτήθηκε ο Π. Νίκας και επανέλαβε:
«Υπάρχουν χρήματα, αλλά πώς μπορεί να γίνει κάτι όταν αυτοί που έχουν τα χρήματα και την εκ του νόμου αρμοδιότητα δεν συζητούν με τους δημάρχους;».
Οπως διευκρίνισε ο δήμαρχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ε», η αναφορά του σε αυτούς «που έχουν τα χρήματα» στρέφεται κατά βάση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ όσον αφορά στην επιβολή προστίμων εξήγησε ότι μιλά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η ΠΕΔ, κατέληξε ο Π. Νίκας, αποφάσισε ομόφωνα στην προχθεσινή της συνεδρίαση:
«α) Οι 26 δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου να παρευρίσκονται στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπου θα έχει ενταχθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη, το αδιέξοδο με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, β) Οι δήμαρχοι επιβάλλεται να αρνηθούν την πληρωμή των προστίμων που επιβάλλονται από την Περιφέρεια και επιπλέον πρέπει να κινήσουν διοικητικές διαδικασίες (προσφυγές) αλλά και δικαστικές κατά παντός υπευθύνου. γ) Να επιδιωχθεί η σύγκληση σύσκεψης με τη συμμετοχή ΚΕΔΕ, υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΠΕΔ, με αντικείμενο τον προσδιορισμό στρατηγικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων για 3 προσεχή χρόνια. δ) Οι διαδικασίες διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να απλοποιηθούν και παράλληλα να προωθηθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης με κάθε τρόπο. ε) Η συνέχιση της επιβολής προστίμων και η έλλειψη στρατηγικής για την άμεση διαχείριση των απορριμμάτων επιβάλλεται να οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας των δήμων».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: