ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

3 ειρηνοδίκες για 5 Ειρηνοδικεία!

«ΚΟΛΛΗΜΕΝΕΣ» ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ

Μέρα – νύχτα τρέχουν οι τρεις ειρηνοδίκες Καλαμάτας και πάλι δεν προλαβαίνουν, με αποτέλεσμα πάμπολλες υποθέσεις να μένουν πίσω και η ημερομηνία εκδίκασής τους να είναι άγνωστη.
Τρανταχτό παράδειγμα οι υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, οι οποίες πλέον έχουν «κολλήσει». Ακόμα και αν κάποιες συζητούνται, αποφάσεις δεν πρόκειται να εκδοθούν τους

επόμενους μήνες.
Οι τρεις ειρηνοδίκες αποσχολούνται σε 5 Ειρηνοδικεία της Μεσσηνίας, με αποτέλεσμα καθημερινά να «ανεβαίνουν» έδρα για εκδίκαση υποθέσεων και να μη μένει καθόλου χρόνος για εργασία γραφείου, η οποία έχει να κάνει με την προώθηση και την έκδοση αποφάσεων.

Υπερχρεωμένα
Με την έναρξη, πριν από μερικούς μήνες, εκδίκασης των υποθέσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, συζητήθηκαν και εκδόθηκαν σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα τέσσερις αποφάσεις. Έκτοτε, δεν έχει εκδοθεί καμία άλλη απόφαση για υπερχρεωμένα νοικοκυριά στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, αν και ορισμένες έχουν συζητηθεί.
Αυτή τη στιγμή οι αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών που έχουν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας ξεπερνούν τις 130. Ελάχιστες από αυτές έχουν συζητηθεί, για καμία όμως δεν έχει εκδοθεί απόφαση, και ούτε προβλέπεται για το επόμενο διάστημα.
Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει από τα μέσα Μαρτίου, μιας και θα σταματήσει στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας η απασχόληση δύο ασκούμενων δικηγόρων για τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, οι οποίοι και προσφέρουν σημαντικό έργο.

Καλαμάτα
Στην Καλαμάτα υπηρετούν τρεις ειρηνοδίκες, οι οποίοι καλύπτουν και τα Ειρηνοδικεία Παμίσου (Μεσσήνης), Μελιγαλά, Πύλου και το μεταβατικό της Καρδαμύλης. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά, αφού συνήθως τα Ειρηνοδικεία συνεδριάζουν μία φορά την εβδομάδα, οι ειρηνοδίκες «ξενιτεύονται» από την έδρα τους, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των άλλων Ειρηνοδικείων.
Σημαντικός είναι ο χρόνος γραφείου που είναι απαραίτητος σε κάθε ειρηνοδίκη, προκειμένου να προχωρήσει σε έκδοση αποφάσεων. Αυτός όμως δεν υπάρχει και αν και σημαντικό μέρος της δουλειάς, «βγαίνει» εκτός δικαστικού ωραρίου, οι υποθέσεις έχουν και πάλι «κολλήσει».

Χωρίς προσωπικό
Συμπληρωματική του προβλήματος λειτουργίας των Ειρηνοδικείων είναι η ανακοίνωση πριν από λίγο καιρό πως πρόκειται να καταργηθούν τα Ειρηνοδικεία Παμίσου και Μελιγαλά. Αυτό οδήγησε τους υπαλλήλους των δύο Ειρηνοδικείων να καταθέσουν αιτήσεις μετάθεσης, προκειμένου να μη χαθούν οι θέσεις τους με την κατάργησή τους.
Το οξύμωρο είναι ότι τα Ειρηνοδικεία – προς το παρόν – δεν καταργήθηκαν, αλλά οι αιτήσεις μετάθεσης των υπαλλήλων εγκρίθηκαν! Μετακινούμενοι στις νέες τους θέσεις, σημαίνει ότι τα Ειρηνοδικεία Παμίσου και Μελιγαλά μένουν χωρίς υπαλλήλους. Για να λειτουργήσουν, έστω και στοιχειωδώς, θα πρέπει να τα καλύψουν για κάποιες ημέρες ή ώρες υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, οι οποίοι πλέον μετρώνται στα δάχτυλα. Κατά συνέπεια, φαύλος κύκλος.
Τραγική είναι η κατάσταση και στο Πταισματοδικείο, όπου δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος ως γραμματέας, παρά μόνο ένας για προανάκριση.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.