ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Τριφυλία


Ιδιαιτέρως ανησυχητικές οι διαστάσεις παραβατικών συμπεριφορών ανηλίκων…

Η νεανική παραβατικότητα είναι ένα διαχρονικά θλιβερό φαινόμενο, που διαρκώς εντείνεται, με τη σχολική, κυρίως, βία τα τελευταία χρόνια να λαμβάνει ιδιαιτέρως ανησυχητικές διαστάσεις και στην Τριφυλία, καθώς τα κρούσματά της παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση. Αν συνυπολογίσει κανείς πως η σχολική βία αποκαλύπτεται πολύ λίγες φορές και σε ελάχιστες περιπτώσεις, αφού, από τη μία, τα θύματα που την έχουν υποστεί δεν προβαίνουν σε καταγγελία από φόβο ή και ντροπή, ενώ, από την άλλη, ακόμη και εκπαιδευτικοί αντιτίθενται στην καταγγελία για να μην πληγεί το κύρος του σχολείου, αντιλαμβάνεται την έκταση και το μέγεθος του προβλήματος.

Μετά τη χθεσινή αποκάλυψη για τις παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, με ρεπορτάζ για συγκεκριμένο συμβάν, επικοινωνώντας με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές στην Τριφυλία, ορισμένοι εξ αυτών αναφέρθηκαν σε παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων που έχουν πέσει στην αντίληψή τους.
Εκπαιδευτικός στην Κυπαρισσία, μιλώντας στο «Θ», τόνισε: «Τα παιδιά σήμερα είναι ανεξέλεγκτα. Από την πολλή “απελευθέρωση” φτάσαμε στην απόλυτη μπαχαλοποίηση του σχολείου. Ποτέ δε φανταζόμουν πως θα κυκλοφορούσαν νεαροί μαθητές με σουγιαδάκια και στιλετάκια, εντός και εκτός σχολείου, και αν πας να τους πεις και κάτι, σου λένε με ύφος “πρόσεξε, γιατί θα σε καταγγείλουμε και θα πάρεις πόδι”. Φταίμε όλοι. Και η οικογένεια και το σχολείο και η Πολιτεία. Από την τηλεόραση και το ίντερνετ, τα παιδιά πια αλλάζουν συμπεριφορά, έχουν κάκιστα πρότυπα και εφαρμόζουν στη ζωή τους και μέσα στο σχολείο τα κακά παραδείγματα που μαθαίνουν από αυτά. Είμαστε προβληματισμένοι και ανήσυχοι, αλλά πώς να παρέμβουμε; Αδυνατούμε, ειλικρινά. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα και προβλήματα αυτά…».
Παρέα μαθητών από τα Φιλιατρά, που συναντήσαμε χθες το πρωί, μας είπε πως «υπάρχουν συμμαθητές μας που έχουν φάει ξύλο από άλλους, χωρίς λόγο, επειδή οι άλλοι έχουν φτιάξει “ομάδα”. Εδώ υπάρχουν και μικροί ξένοι που φοβίζουν τα ελληνόπουλα ζητώντας τους λεφτά, κινητά, κοκα – κόλες. Το καλοκαίρι, στην πλατεία, τέσσερα ξένα έπιασαν ένα φίλο μας και του είπαν να τους πάρει τσιγάρα, γιατί θα του έριχναν ξύλο. Στο Στόμιο, έκλεβαν γυαλιά, πορτοφόλια, πετσέτες».
Αξίζει να θυμίσουμε πως, πριν από λίγες εβδομάδες, έγινε παραβίαση στον Παιδικό Σταθμό Φιλιατρών, με βανδαλισμούς και κλοπή, μόνο, δύο παιχνιδιών, γεγονός που, όπως εκτιμάται, «δείχνει» πως οι δράστες ήταν νεαρής ηλικίας!
Μέλος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στους Γαργαλιάνους ανέφερε στο «Θ»: «Στην έξαρση της εγκληματικότητας στην περιοχή συμμετέχουν και νεαροί αλλοδαποί. Στη γειτόνισσά μου πήγαν δύο αλλοδαπά παιδιά, που ζητιανεύουν συνέχεια. Το ένα της μιλούσε και ζητούσε χρήματα και φαγητό, ενώ το άλλο της έκλεψε τα ρούχα που είχε απλώσει. Για το σχολείο, έχω ακούσει πως είχε γίνει ένα επεισόδιο μεταξύ των μαθητών, αλλά δεν ξέρω αν συνεχίζεται η διαμάχη τους ακόμη. Πάντως, τα πράγματα δεν είναι καλά».
Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι «είχε κυκλοφορήσει βίντεο με καθηγήτρια που είχαν τραβήξει από κινητό κάτω από την έδρα...».
Σε γενικές γραμμές, όπως μας είπαν, υπάρχει μια αύξηση και των φαινομένων ενδοσχολικής βίας. Αρκετοί μαθητές φέρεται να έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας, από άλλους ανηλίκους με παραβατική συμπεριφορά. Αναγκαία, δε, κρίνεται η ενίσχυση του παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου και των εκπαιδευτικών και, βεβαίως, της οικογένειας. Ωστόσο, υπάρχουν δύο «κατηγορίες» ανηλίκων με παραβατική συμπεριφορά: Αυτοί που το δείχνουν στην καθημερινή τους ζωή και εκείνοι που επιμελώς το κρύβουν.
Η νεανική παραβατικότητα, με κάθε της μορφή και σε κάθε της έκφανση (και) στην Τριφυλία, αποτελεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί, κατάλληλα, πριν καταστεί τρόπος ζωής των παιδιών.
Του Ηλία Γιαννόπουλου
  ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: