ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Στον Κυπαρισσιακο κολπο οι πετρελα'ι'κες ερευνες.Νορβηγικο ερευνητικο πλεει στη περιοχη μας.

Το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο Nordic Explorer της εταιρείας PGS, που διενεργεί τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο πέλαγος και τη νότια Κρήτη πλεει στη περιοχη του Κυπαρισσιακου και της νοτιας Μεσσηνιας.
Το ερευνητικό πλοίο Nordic Explorer συνοδεύεται από δύο μικρότερα πλοία, το Romulus και το Thor Chaser, που βρίσκονται κοντά του για να διευθετούν τη ναυσιπλοΐα καθώς το ερευνητικό σκάφος δεν σταματά ποτέ, πλέει με ταχύτητα 4,5 κόμβων, 24 ώρες το
24ωρο και δεν πιάνει σε λιμάνι.
Το νορβηγικό πλοίο από τα 10.000 χιλιόμετρα γραμμών που θα ερευνήσει έχει ήδη τελειώσει τα 3.000 χιλιόμετρα ολοκληρώνοντας τις πυκνές σεισμικές
γραμμές στα δυτικά της Κέρκυρας όπου φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στα ανοιχτά της Κεφαλονιάς.
Ερευνες γινονται απο το πλοιο στον Πατραΐκό κόλπο και στη συνέχεια προς τον Κυπαρισσιακό για έρευνες στο Κατάκολο, ενώ στη συνεχεια, θα βάλει πλώρη για νότια Κρήτη.Επειταθα επιστρέψει στα δυτικά της Πελοποννήσου στα ανοιχτά για έρευνες σε πιο βαθιά νερά. Το πλοίο σέρνει από πίσω του πιστόλια πεπιεσμένου αέρα τα οποία βγάζουν έναν κρότο.Ο κρότος αυτός φτάνει μέχρι τον πυθμένα της θάλασσας όπου ανακλάται προς τα πάνω ή διεισδύει στο υπέδαφος και κάνει εκ νέου ανάκλαση του ήχου.Τα μακριά καλώδια που σέρνει το πλοίο βρίσκονται σε βάθος 25 μέτρων και έχουν πάνω υγρόφωνα που συλλαμβάνουν τις ανακλάσεις των ήχων. Τέλη Ιανουαρίου τα σεισμικά στην θάλασσα θα έχουν τελειώσει και θα σταλούν για επεξεργασία και καθαρισμό από τους περιττούς ήχους στα κεντρικά ερευνητικά κέντρα της PGS.
Τα αποτελέσματα θα δείξουν πού είναι πιθανόν να υπάρχουν υδρογονάνθρακες για να γίνουν σε επόμενο στάδιο διερευνητικές γεωτρήσεις από πετρελαϊκές εταιρείες. Ελληνες ειδικοί έχουν ήδη στα χέρια τους τα πρώτα ανεπεξέργαστα δεδομένα του νορβηγικού πλοίου αλλά, όπως δήλωσαν, είναι αδύνατον να γνωρίζουν από αυτά πού υπάρχει πετρέλαιο.

Πολυεθνικό πλήρωμα

Πάνω στο πλοίο βρίσκονται 50 άτομα από δέκα διαφορετικές εθνικότητες και η επίσημη γλώσσα που μιλιέται είναι η αγγλική. Στη γέφυρα στέκεται συνεχώς ένας περιβαλλοντολόγος που με κιάλια εντοπίζει τα θηλαστικά που μπορεί να βρεθούν στην πορεία του πλοίου, ενώ το βράδυ ένας συνάδελφός του παρακολουθεί ακουστικά την κίνηση των θηλαστικών.
Καθημερινά πάνω στο πλοίο χτυπάνε οι σειρήνες και γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας για άνθρωπο στην θάλασσα, φωτιά αλλά και πειρατεία. Πάνω στο καράβι βρίσκεται συνεχώς και γιατρός, ο οποίος βοηθά τους επιβαίνοντες και με σεμινάρια κατά του στρες, λόγω του ότι το πλοίο δεν σταματά ποτέ σε στεριά και κάποιοι μπορεί να ζορίζονται.
Οι Ελληνες πάνω στο νορβηγικό πλοίο έχουν εντυπωσιαστεί από τον βαθμό της ανακύκλωσης. Σε κάθε διάδρομο υπάρχουν 12 διαφορετικοί κάδοι και ανακυκλώνονται ακόμα και τα μικρά καλώδια μετά την επισκευή κάποιου οργάνου.

ΑΠΟ http://kyparissia-news.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: