ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Με την... αύρα του "Λύμπε", Εράνη - Διαγόρας Βραχνέικων 3-2

Στα δύσκολα η Εράνη έδειξε πως δεν… λυγά και με το Νίκο Λυμπερόπουλο στην κερκίδα κέρδισε χθες με 3-2 τον Διαγόρα Βραχνέικων και πήρε βαθιά βαθμολογική ανάσα. Ηταν μια νίκη, η πρώτη φετινή, βάλσαμο για την ομάδα του Θοδωρή Ανδριόπουλου που έπαιξε με ψυχή και οι παίκτες της έδειξαν ότι ήξεραν πως ο αγώνας ήταν… δίχως αύριο. Μιας και σε περίπτωση ήττας ή και ισοπαλίας οι "πράσινοι" θα έμεναν πολύ πίσω στη βαθμολογία και θα ήταν δύσκολο να ανακάμψουν και όσον αφορά το κομμάτι της ψυχολογίας. Η είδηση όμως από το χθεσινό αγώνα ήταν η παρουσία στο γήπεδο της μεγάλης δόξας της Εράνης, του μεγάλου Νίκου Λυμπερόπουλου που είδε για πρώτη φορά φέτος την Εράνη
και της έφερε… γούρι!
Ο "Λύμπε" έχει αποδείξει έμπρακτα ότι αγαπά την Εράνη, πως δεν ξεχνά την ομάδα της πόλης του και όποτε μπορεί βλέπει παιχνίδια της.
Φυσικά έγινε πόλος έλξης από τους συντοπίτες του που τον χαιρετούσαν και του θύμιζαν τις εποχές που… μάγευε ο ίδιος στο συγκεκριμένο γήπεδο.

Ετρωγαν… σίδερα οι "πράσινοι"
Ο "Λύμπε" λοιπόν μπορεί να ήταν… γουρλής, όμως δεν θα γινόταν τίποτα αν οι παίκτες της φιλιατρινής ομάδας δεν έτρωγαν χθες... σίδερα, παίζοντας με πάθος από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.
Μάλιστα είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η νίκη επιτεύχθηκε επί μιας ομάδας που μέχρι χθες ήταν αήττητη σε πέντε αγώνες και που δέχθηκε τρία γκολ χθες ενώ είχε δεχθεί μόλις δύο! 
Πλέον η ομάδα του Θ. Ανδριόπουλου έχει 4 βαθμούς και υπολείπεται τρεις από την σωτήρια 6η θέση, όμως το σημαντικό είναι ότι ανέβηκε το ηθικό των παικτών εν όψει της συνέχειας. 
Η Εράνη χθες είχε σε εκπληκτική μέρα τον Κόλλια που έκανε ό,τι ήθελε την άμυνα του Διαγόρα, ενώ εξαιρετικοί ήταν οι Παναγόπουλος, Καραχάλιος στο κέντρο και οι Αλεβίζος και Διαμαντόπουλος στην άμυνα. Να τονίσουμε πάντως πως δεν υστέρησε κανένας παίκτης.

Και τα 3 γκολ στο α' μέρος, με Καραχάλιο, Παναγόπουλο και Κόλλια

Παρότι στο ξεκίνημα ο δυνατός αέρας ήταν εις βάρος των γηπεδούχων, αυτοί δεν έδειξαν να καταλαβαίνουν τίποτα και έκλεισαν στα καρέ του τον Διαγόρα. Στο 8' ο Διαμαντόπουλος έκλεψε την μπάλα από τα αριστερά και έβγαλε μια φοβερή σέντρα, με τον Καραχάλιο να πετάγεται στο δεύτερο δοκάρι και με δυνατή κεφαλιά να ανοίγει το σκορ (1-0). Δύο λεπτά αργότερα ο Κόλλιας ελίχθηκε έξω από την περιοχή και σούταρε, όμως ο Λιούρδης μπλόκαρε.
Στο 13' είχαμε ψυχρολουσία στα Φιλιατρά με την ομάδα των  Βραχνέικων να φτάνει στο 1-1, όταν ο Ορφανίδης έκανε τη συρτή σέντρα και ο Αθανασόπουλος με προβολή στο πρώτο δοκάρι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.
Η Εράνη δεν πτοήθηκε από αυτό το γκολ και στο 17' ο Καραχάλιος έκανε τη σέντρα, με τον Σταθόπουλο να πετάγεται έξυπνα στο πρώτο δοκάρι προλαβαίνοντας τον Λιούρδη που τον ανέτρεψε και ο κ. Κόλλιας έδωσε το καθαρό πέναλτι. Ο Παναγόπουλος δεν λάθεψε από τα 11 βήματα και έγραψε το 2-1.
Στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι με τη βοήθεια του… αέρα πίεσαν για την ισοφάριση και έχασαν ορισμένες καλές ευκαιρίες. Στο 20' ο Νίκας έκανε τη σέντρα, ο Αλεξανδρόπουλος έδιωξε με το ένα χέρι και στη συνέχεια το γυριστό πλασέ του Ορφανίδη πέρασε ψηλά άουτ.
Στο 28' ο Αγγελάτος έδωσε στο Νάτση που σούταρε, όμως ο Αλεξανδρόπουλος απέκρουσε.
Στο επόμενο λεπτό χάθηκε κλασική ευκαιρία όταν μετά από κόρνερ, ο Νάτσης πήρε την κεφαλιά στο 2ο δοκάρι και ενώ η μπάλα είχε πορεία προς τα δίχτυα χτύπησε στην πλάτη του συμπαίκτη του Σχοινά και ο Παναγόπουλος απομάκρυνε τον κίνδυνο.
Οι γηπεδούχοι στη συνέχεια ισορρόπησαν και χτύπησαν στην εκπνοή του ημιχρόνου. Στο 44' ο Σταθόπουλος κέρδισε όμορφα την μπάλα και με έξοχη κάθετη πάσα έβγαλε τετ α τετ τον Κόλλια που πέρασε και τον Λιούρδη, όμως αντί να πλασάρει από πλάγια θέση στην κενή εστία προτίμησε να κοντρολάρει και να στρώσει στον Καραχάλιο που σούταρε από το σημείο του πέναλτι ψηλά άουτ.
Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Παναγόπουλος τροφοδότησε μέσα στην περιοχή τον Κόλλια που γύρισε ωραία το σώμα του και με δυνατό σουτ έγραψε το 3-1.

Παιχνίδι τακτικής στο β' ημίχρονο

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, με την Εράνη να προσπαθεί να διαφυλάξει το υπέρ της σκορ και τον Διαγόρα να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων χωρίς όμως τη μεγάλη φάση.
Μάλιστα στο 65' οι φιλοξενούμενοι έμειναν με 10 παίκτες μιας και αποχώρησε τραυματίας ο Βετούλας και ενώ είχαν γίνει και οι τρεις αλλαγές.
Ομως η Εράνη συνέχισε να παίζει αμυντικά, δεν κρατούσε μπάλα και δεν έβγαζε μια καλή αντεπίθεση με συνέπεια να το πληρώσει στο 77' όταν με κεφαλιά ο Βογιατζής μετά από σέντρα του Λαζανά έκανε το 3-2 παρά την προσπάθεια του Αλεξανδρόπουλου.
Στη συνέχεια ο Διαγόρας κέρδισε πολλά στημένα και προσπάθησε να φτάσει στην ισοφάριση όμως τις δύο κλασικές ευκαιρίες τις έχασαν οι "πράσινοι". Στο 87' ο Κόλλιας έβγαλε μόνο του τον Παναγόπουλο απέναντι στον Λιούρδη όμως αυτός σούταρε ψηλά άουτ και στον επόμενο λεπτό ο έμπειρος τερματοφύλακας νίκησε στο τετ α τετ τον Καραπετιάν.
Καλή ήταν η διαιτησία του Κόλλια (Αργολίδας) και των βοηθών του Ζώη και Φωτόπουλου. Την κίτρινη κάρτα είδαν οι Λιούρδης, Βογιατζής, Τσούντος, Διαμαντόπουλος, Σπυρόπουλος, Παναγόπουλος, Καραχάλιος και Κώτσος. 
ΕΡΑΝΗ: Αλεξανδρόπουλος, Διαμαντόπουλος, Σπυρόπουλος (84' Ανδρώνης), Κόλλιας, Αλεβίζος, Ζώης, Παναγόπουλος (91' Γκίνο), Αντωνόπουλος, Σταθόπουλος (70' Καραπετιάν), Καραχάλιος, Κώτσος.
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΒΡΑΧΝΕΪΚΩΝ: Λιούρδης, Αγγελάτος, Νίκας (54' Παναγόπουλος), Ορφανίδης, Βογιατζής, Βετούλας, Λάζαρης, Τσούντος, Νάτσης, Σχοινάς (63' λ. τρ. Χριστόπουλος), Αθανασόπουλος (38' λ. τρ. Λαζανάς).

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...