ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ο κόσμος υποδέχεται το 2013

Το μέλλον έρχεται από την Ασία: πρώτα τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού, μετά η Νέα Ζηλανδία και η
Αυστραλία με τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα στον κόλπο του Σίδνεϊ, ήταν οι πρώτες χώρες του πλανήτη που γιόρτασαν τον ερχομό του νέους έτους.

Με εντυπωσιακό τρόπο γιόρτασαν την έλευση της νέας χρονιάς στο Σίδνεϊ


 
Δείτε πως υποδέχθηκαν οι Νεοζηλανδοί το 2013



 Το καινούργιο έτος καλωσόρισε και η Βόρεια Κορέα, όπου, μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που οι εορτασμοί συνοδεύτηκαν από την χρήση πυροτεχνημάτων.

Στο μεταξύ, η βουδιστική Βιρμανία, που εξήλθε από δεκαετίες απομόνωσης υπέρ μιας δημοκρατικής μετάβασης που είναι σε εξέλιξη, γιορτάζει την πρωτοχρονιά μαζί με όλο τον πλανήτη, για πρώτη φορά, με ένα θέαμα πυροτεχνημάτων στη Ρανγκούν, το οποίο θα παρακολουθήσουν 50.000 πολίτες.

Ανησυχία αντίθετα επικρατεί στη Νέα Καληδονία ενόψει της έλευσης του κυκλώνα Φρέντα που βρισκόταν στις 11:00 τοπική ώρα, 450 χλμ. βορειοδυτικά της "Μεγάλης Γης" και συνοδεύεται από σφοδρές βροχοπτώσεις, ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 175 χλμ. την ώρα και ριπές ανέμου 240 χλμ. την ώρα κοντά στις κεντρικές της περιοχές, σύμφωνα με την γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία.

Στις Φιλιππίνες, όπου ως συνήθως η φρενίτιδα των βαρελότων έχει προκαλέσει τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, η πρωτοχρονιά θα γιορταστεί παρά το βαρύ κλίμα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μπόφα που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων στις αρχές του Δεκεμβρίου στο νότιο νησί Μιντανάο.

Στο Ντουμπάι πάμπολλα πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τους 200 ορόφους του Μπουρτζ Χαλίφα, του υψηλότερου πύργου στον κόσμο, υπό τους ήχους συμφωνικής μουσικής που θα παίζει ζωντανά η φιλανθρωπική ορχήστρα της Πράγας.

Οι εορτασμοί στην Ευρώπη θα αρχίσουν από τη Ρωσία, με πυροτεχνήματα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, μετά πυροτεχνήματα πάνω από τον Τάμεση θα φωτίσουν τον λονδρέζικο ουρανό, αμέσως μόλις οι 12 χτύποι του Μπιγκ Μπεν ηχήσουν μεσάνυχτα.

Το Παρίσι δεν θα υποδεχτεί με πυροτεχνήματα το 2013, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες πολίτες, μεταξύ τους πολλοί τουρίστες, θα γιορτάσουν όπως κάθε χρόνο στα Ηλύσια Πεδία και γύρω από τον Πύργο του Άιφελ ανταλλάσσοντας ευχές και φιλιά για τη νέα χρονιά. Στη Γαλλία, όπου κατά την διάρκεια του ρεβεγιόν πολλές φορές τα τελευταία χρόνια καίγονται αυτοκίνητα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε ετοιμότητα 53.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες που θα εγγυηθούν την ασφάλεια, κυρίως στις οδικές αρτηρίες. Ο υπουργός Μανουέλ Βαλς υποσχέθηκε να ανακοινώσει τον αριθμό των καμένων αυτοκινήτων, μια πρακτική που είχε εγκαταλειφτεί από το 2010 από τους προκατόχους του της δεξιάς "ώστε να αποφεύγεται κάθε ανταγωνισμός μεταξύ των πόλεων".

Το Ντακάρ θα φωτίσει τον ουρανό του εκτοξεύοντας το "μεγαλύτερο πυροτέχνημα στην ιστορία του" στη διάρκεια ενός μουσικού θεάματος με πολλά πυροτεχνήματα που θα αρχίσει από τέσσερις φορτηγίδες στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στη χερσόνησο της πρωτεύουσας της Σενεγάλης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου αναμένονται στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσουν από κοντά μια παράδοση ηλικίας τουλάχιστον 100 ετών: την πτώση επί 60 δευτερόλεπτα μέχρι τα μεσάνυχτα μιας πολύχρωμης κρυστάλλινης μπάλας στην Times Square. Στο σόου θα τραγουδήσουν φέτος οι Τέιλορ Σουίφτ, Κάρλι Ρέι Ζέπσεν και ο Νοτιοκορεάτης Psy του οποίου το βίντεο για το τραγούδι "Gangnam Style" έχουν ήδη δει ένα δισεκατομμύριο χρήστες στο YouTube, ένα ιστορικό ρεκόρ.

Στο Ρίο ντε Ζανέιρο, ένα πυροτέχνημα διάρκειας 16 λεπτών θα φωτίσει την ακτή της Κοπακαμπάνα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ωστόσο στο Καράκας, οι κάτοικοι θα στερηθούν την παραδοσιακή συναυλία που δίνεται κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς, στην πλατεία Μπολίβαρ, λόγω των τελευταίων ανησυχητικών νέων για την κατάσταση της υγείας του προέδρου Ούγκο Τσάβες που νοσηλεύεται στην Αβάνα.

ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.