ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Με χορούς, μουσικές και χρώματα πλημμύρισε η πλατεία της Κυπαρισσίας

Με χορούς, μουσικές και χρώματα από παραδοσιακές στολές πλημμύρισε η κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας το βράδυ του Σαββάτου στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, το οποίο έχει ξεκινήσει ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας εδώ και δέκα χρόνια και αποτελεί την σημαντικότερη πολιτιστική εκδήλωση της ευρύτερης περιοχής. Η κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας κατακλύστηκε από κόσμο που απόλαυσε μια 3ωρη παράσταση με ποικιλία χορών από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Μολδαβία και την Βουλγαρία. Στο φεστιβάλ εμφανίστηκαν τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου
Κυπαρισσίας που συμμετείχε με 4 χορευτικά τμήματα  και δάσκαλο χορών τον Κωνσταντίνο Τζανέτο, το Grupo folklorico da escola secundaria de Valongo από την Πορτογαλία, ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στρουσίου «Ο Περικλής» με δάσκαλο χορών τον Αριστοτέλη Κλαμαργιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων με χορούς από τη Νότια Μολδαβία με το χορευτικό τμήμα που έχει δημιουργηθεί στο σύλλογο από Μολδαβούς που μένουν στην περιοχή και δάσκαλο χορών τον Τάσο Καλογερόπουλο, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου με διδασκαλία χορών από το Χαράλαμπο Τσιάμη, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών με διδασκαλία χορών από το Νίκο Αθανασόπουλο και το Folk Dance Group “Razvitie” Sevlievo από την Βουλγαρία.
Πριν ξεκινήσει η πανδαισία του χορού που κατέπληξε ευχάριστα τους πάντες, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας Παρασκευή Παντελάκη, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν όλο το καλοκαίρι. Οπως είπε "το φεστιβάλ είναι ένα ξεχωριστό γεγονός για την Τριφυλία, καθώς δίνεται η δυνατότητα να προβάλουμε τον πολιτισμό της περιοχής σε διεθνές επίπεδο, συγχαίροντας τον ΜΕΣΚ για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει". Κλείνοντας καλωσόρισε τα χορευτικά συγκροτήματα ευχόμενη σε όλους καλή επιτυχία.
Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς έδωσε τα συγχαρητήριά του στον ΜΕΣΚ για την προσφορά του στον πολιτισμό της περιοχής επί 30 χρόνια. Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, τόνισε, τέτοιες πρωτοβουλίες της στηρίζει σε μια περίοδο δύσκολη και γκρίζα, υπογραμμίζοντας ότι "είναι σημαντικό να προβάλουμε την πολιτιστική μας κληρονομία, τα ήθη και τα έθιμά μας".
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας κηρύσσοντας την έναρξη του φεστιβάλ επισήμανε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους συλλόγους οι οποίοι παρά την εποχή της κρίσης δραστηριοποιούνται και παράγουν χάρις στους ανθρώπους που αγαπούν τον πολιτισμό. "Ο χορός δίνει φτερά όχι μόνο στα πόδια μας αλλά και στην ψυχή μας. Ο χορός όπως και πολλά άλλα είναι γλώσσες πανανθρώπινες, αγάπης και ειρήνης" σημείωσε. Συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης, εξάροντας την λειτουργία του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων με αλλοδαπούς συμπολίτες, τονίζοντας ότι είναι κάτι που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι, καθώς "όλη η πατρίδα μας και ο Δήμος Τριφυλίας έχει γίνει πολυπολιτισμικός, άρα πρέπει να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους και να τους ενσωματώσουμε στην κοινωνία μας". 
Η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολιά τιμώντας τους ανθρώπους που στηρίζουν τον πολιτισμό επισήμανε ότι η συγκεκριμένη βραδιά είναι αφιερωμένη από τον ΜΕΣΚ σε 3 ανθρώπους που έχουν συμβάλει στα πολιτιστικά δρώμενα και την αναβάθμιση της πόλης, στον Κωνσταντίνο Αρνόκουρο, τον Βένο Κάκκαβα  και τον Βασίλη Δημητρόπουλο. Αναφερόμενη στον κ. Αρνόκουρο, που ήταν παρών, τόνισε ότι με όλη του την στάση έχει αποδείξει ότι μέσα στην άνυδρη ψυχή μας πάντα κοιμάται μια μικρή σταγόνα δροσιάς. Σημείωσε ότι η αγάπη του, η προσφορά του και προπαντός η μετριοπάθειά του αποτελούν τριάδα αδιαίρετη που κλίνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε όλες τις πτώσεις, παραδίδοντάς του την τιμητική πλακέτα του συλλόγου και ένα αναμνηστικό δώρο.
Το φεστιβάλ συνδιοργάνωσαν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.