ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

Φιλιατρά: Ένας Νέος Πολιτιστικός Σύλλογος γεννήθηκε!

 
Μέλη του Νέου Συλλόγου μίλησαν στο filiatranet.gr και μας αποκαλύπτουν στο βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω λεπτομέρειες για το νέο αυτό ξεκίνημα...

Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού
Μέσα σε ένα κλίμα ασφυκτικής οικονομικής κρίσης, με μια ελληνική κοινωνία να βαδίζει προς τη χρεοκοπία, οικονομική αλλά και πολιτιστική συγχρόνως, η ιδέα να δημιουργηθεί ένας ακόμα Πολιτιστικός Σύλλογος υιοθετήθηκε με πολλή αγάπη. 

Διάχυτη ήταν η πεποίθηση και σε μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα, πως τώρα είναι καιρός να κάνουμε κάτι. Πως αν είμαστε όλοι μαζί, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ευκολότερα και να ομορφύνουμε τη δύσκολη καθημερινότητά μας. Δημιουργώντας έναν πυρήνα, νέων κυρίως ανθρώπων, με διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά και με την όρεξη για δουλειά που σου δίνει ένα νέο ξεκίνημα, προσπαθήσαμε να οργανωθούμε. 

Συναντιόμαστε για καφέ και μέσα από  συζητήσεις προσπαθήσαμε να θέσουμε στόχους, να προσδιορίσουμε σε ποιους απευθυνόμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε για να κινητοποιήσουμε όσους περισσότερους μπορούμε. Θέσαμε ιδέες για δράσεις, διαφωνήσαμε αλλά και συμφωνήσαμε στα επιμέρους άρθρα του καταστατικού μας. 

Μέσα από ένα blog που δημιουργήσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις με στόχο ο καθένας να γνωρίσει τους άλλους και να σεβαστεί τη διαφορετικότητά τους.

Το Blog αυτό είναι πλέον ανοικτό σε όλους 
 
και φιλοδοξούμε, με τη δυνατότητα της τεχνολογίας, να γίνουν μέλη του Ομίλου μας και Φιλιατρινοί που ζουν μακριά. Θα προσπαθήσουμε να ισχυροποιήσουμε τους μεταξύ μας δεσμούς και να φέρουμε τα Φιλιατρά πιο κοντά τους. 

Επίσης στόχος μας είναι στις δράσεις μας να συμμετέχουν όσες περισσότερες οικογένειες μπορούν με τα παιδιά τους, τα οποία θα «μπολιαστούν» στα πολιτιστικά πράγματα, έτσι ώστε να ελπίζουμε πως στο μέλλον, τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Δύσκολος είναι ο δρόμος μας και τα εμπόδια πολλά, δύσκολο να πείσεις τον καθένα πως τον θέλουμε ενεργό μέλος με προτάσεις για δράσεις που θα υλοποιηθούν. Τέλος είπαμε και συμφωνήσαμε πως μπορεί να αποτύχουμε, ή να μην κάνουμε τίποτα, αλλά το σίγουρο είναι πως θα γίνουμε καλύτεροι φίλοι.

Ελάτε μαζί μας
Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού
Ιστοσελίδα: http://filiatra-2012.blogspot.gr
Επικοινωνία:
ioanalexan@sch.gr
nkourdo@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...