ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Στα δάση της Μεσσηνίας ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας!

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση της Μεσσηνίας κατά τις νυχτερινές ώρες ισχύει από σήμερα τα μεσάνυχτα έως και τις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε χθες το Συντονιστικό Όργανο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά. 

Σε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πυροσβεστικής, της Αεροπορίας, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, των Δήμων του νομού και εθελοντικών οργανώσεων, έγινε εκ νέου εκτίμηση της κατάστασης για την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών.  

Ετοιμότητα
Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Καλαμάτας, Βασίλης Χαντζής, είπε πως οι υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Έχει γίνει διασπορά των αυτοκινήτων που ασχολούνται με την πυροπροστασία και έχουν ελεγχθεί όλες οι δεξαμενές, όπως συμπλήρωσε. 


Ο αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης, Αλέξης Ρουτζούνης, ισχυρίσθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί από το Δήμο οι καθαρισμοί όλων των οικοπέδων και έχει γίνει έλεγχος σε όλα τα υδροστόμια. Για τις υδατοδεξαμενές στην περιοχή της Δυτικής Μάνης, είπε πως από τις έξι που έχουν εγκατασταθεί οι πέντε έχουν πληρωθεί κανονικά με νερό. Μόνο με τη μία υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να γίνει μεταφορά της κοντά σε πηγή. Από το Δήμο Μεσσήνης, η κα Τζίνα Μαραβά ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η πρόσληψη πυροφυλάκων και εντός των ημερών λύνεται το ζήτημα της γεώτρησης λίγο πιο πάνω από το σκουπιδότοπο.
 

Για καλό βαθμό ετοιμότητας μίλησε και ο εκπρόσωπος του Δήμου Πύλου – Νέστορος, ενώ ο διευθυντής Δασών, κ. Σωτηρόπουλος σημείωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα έλαβαν τη χρηματοδότηση για τη φετινή περίοδο. Έχει αποκατασταθεί η βατότητα των δασικών δρόμων στον Ταΰγετο, ενώ στην περιοχή της Κυπαρισσίας έχει εργασθεί ένα μηχάνημα. Σημείωσε δε ότι θα προχωρήσουν σε μίσθωση μηχανημάτων ιδιωτών για να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες. Ζήτησε, επίσης, να διατεθεί από την Περιφερειακή Ενότητα ή το Δήμο Καλαμάτας ένα μηχάνημα καθαρισμού της παρόδιας βλάστησης.

Δεξαμενές
Ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Θαν. Καπούτσης, σημείωσε ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες που αφορούν στις δεξαμενές και τους κρουνούς. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορές στις λιμνοδεξαμενές στον Ταΰγετο, είπε ότι γι’ αυτή στη «Μαύρη Λίμνα» πρέπει να ενωθεί ο κρουνός με τη δεξαμενή, ενώ στην Αγ. Παρασκευή πρότεινε να παρακαμφτεί με λάστιχο η δεξαμενή και το νερό από την πηγή να γεμίζει κατευθείαν τα πυροσβεστικά οχήματα. Για την περιοχή της Άνω Βρωμόβρυσης, είπε ότι είναι πολύ καλό το σημείο που έχει τοποθετηθεί η δεξαμενή, αλλά δεν υπάρχει πηγή με φυσική ροή ώστε να γεμίσει με νερό. Τέλος, για τις τρεις δεξαμενές στην περιοχή «Σιρόκα» Αρφαρών, παρατήρησε ότι δεν μπορούν να γεμίσουν με νερό, λόγω υψομετρικής διαφοράς.
 

Ο εκπρόσωπος της 120 ΠΕΑ τόνισε ότι τα 2 PZL σταθμεύουν μόνιμα από την προηγούμενη εβδομάδα στην Καλαμάτα, ενώ γίνεται και αεροεπιτήρηση από τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Την ετοιμότητα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας να συνδράμει όπου ζητηθεί, επισήμανε ο διοικητής της Τροχαίας Ηλίας Αξιωτόπουλος.
Την ετοιμότητά τους δήλωσαν και οι εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων Χριστίνα Κωνστάντιου από τη ΓΑΙΑ Μάνης, Παν. Λυμπέρης από το Βασιλίτσι, Χρήστος Καραμπάτος από την ΕΔΑΣΜΕ και Παρασκευάς Θεολόγος από την Ένωση Σπηλαιολόγων.

Απαγόρευση
Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας που ξεκινά από τα μεσάνυχτα, θα ισχύει καθημερινά από τις 9.00 το βράδυ έως τις 6.00 το πρωί.
 

Η απαγόρευση αφορά:
-Σε εθνικούς δρυμούς και ευπαθείς περιοχές του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου, με εξαίρεση τους δρόμους: Εθνική οδός Καλαμάτας - Σπάρτης. Διασταυρώσεις εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης προς Μενινά - Περιβολάκια - Ελαιοχώρι - Αράχοβα - Φαραί, προς Καρβέλι - Λαδά - Αρτεμισία, μέχρι Νεοχώρι, μέχρι Νέδουσα, από Τουριστικό Περίπτερο μέχρι Αγία Αικατερίνη. Νέδουσα - Αλαγονία 


- Πηγές - Αρτεμισία. Διασταύρωση εθνικής οδού Καλαμάτας - Αρεόπολης μέχρι Εξωχώρι. Επίσης, απαγορεύεται η κυκλοφορία και στο «Καλάθι» Ταϋγέτου από την Άνω Βέργα (παρά πέντε) έως και τον Προφήτη Ηλία. Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι εργαζόμενοι σε δασικές εργασίες στο δάσος του Ταϋγέτου, οι κτηνοτρόφοι και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων.
 

-Στον ορεινό όγκο του Μαγκλαβά (Δήμοι Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος). Στις δασικές περιοχές Νέδας, Σκληρού και Κακαλετρίου (Δήμος Οιχαλίας). Στις δασικές περιοχές Μάκραινας - Βούταινας και αυτές που περικλείονται από τα Δ.Δ. Πλατανόβρυσης - Χορεύτρας - Ράδου - Κουτήφαρη - Κεφαλόβρυσου (Δήμος Μεσσήνης). Στις δασικές περιοχές Δασοχωρίου - Μέλπειας - Αγίας Θεοδώρας (Δήμος Οιχαλίας). Στις δασικές περιοχές Πολιανής και Αρφαρών (Δήμος Καλαμάτας). Στις δασικές περιοχές Μάλης (Δήμος Τριφυλίας). 

Στις δασικές περιοχές Μεταξάδας, Αγυιάς και Μάλης προς Παλαιό Λουτρό και Φλεσσιάδα (Δήμος Πύλου - Νέστορος). Στις δασικές περιοχές Νέδας (Δήμος Οιχαλίας), Σιδηροκάστρου και δάσους Πηγαδούλας - Παναγιάς (Δήμος Τριφυλίας). Στις δασικές περιοχές Μαυροβουνίου - Ζαρναούρας - Χρυσοκελλαριάς (Δήμος Πύλου - Νέστορος). 

Στο δάσος της Βασιλικής με εξαίρεση τους δρόμους προς Εξωχώρι και Παναγιά Γιάτρισσα (Δήμος Δυτικής Μάνης). Στη δασική περιοχή Μαγγανιακού (Δήμος Μεσσήνης). Στις δασικές περιοχές Σελλά και Καλογερεσίου (Δήμος Μεσσήνης). Στην περιοχή του Λυκόδημου, και συγκεκριμένα στο δρόμο που οδηγεί στις κεραίες (Δήμος Μεσσήνης). Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι.
 

Απαγορεύεται, επίσης, σε 24ωρη βάση και για όλο το χρόνο η κυκλοφορία στους δρόμους από εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης προς τη θέση Μαραθόλακκα.
ΠΗΓΗ Βίκυ Βετουλάκη -Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: