ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Τιμήθηκε ο πνευματικός ηγέτης του Μοριά Κώστας Δημόπουλος...

ΜΕΣΑ σε μια ζεστή Τριφυλιακή ατμόσφαιρα τιμήθηκε από το Δήμο Τριφυλίας ο συμπατριώτης μας ακαδημαικός και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κώστας Δημόπουλος και Πρόεδρος της Εθνικής αρχής Δεοντολογίας για την πλούσια ακαδημαική δράση του, το όραμά του για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αλλά κυρίως για την φωτεινότητα του πνεύματος που αξίζει να βρει μιμητές στο μέλλον.
Φανερά συγκινημένος ο κ. Δημόπουλος η σύζυγος του οποίου κατάγεται από την Κυπαρισσία,
μίλησε για την εκδήλωση αλλά και τους καρπούς μιας ζωής. Τόνισε ότι "είχε άψογη συνεργασία με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας σε ουσιαστικό επίπεδο με την συμμετοχή της Εκκλησίας στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που ήταν καθοριστική" για να συνεχίσει λέγοντας ότι "η εκδήλωση τον τιμά που ήταν μια κατάθεση από καρδιάς και ειλικρινής εκ μέρους του Δημάρχου για την σκέψη να τιμηθεί η ταπεινότητά μου" ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν στην εκδήλωση αλλά και σε όσους αγωνίστηκαν για το Πανεπιστήμιο που αποτέλεσε σταθμό ζωής" εξηγώντας ότι "τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση στη Τριφυλία για την διορατικότητα του πνεύματος" ενώ αναφέρθηκε στην επίσκεψη Πανεπιστημιακών από τη Μεσσηνία που κάθε χρόνο επισκέπτονται την γενέτειρα. Για το μεγάλο έργο του Πανεπιστημίου πρόσθεσε ότι "συνέβαλαν οι φορείς αλλά και επιχειρηματίες που αγκάλιασαν την προσπάθεια με δύναμη μέσω χορηγιών και ουσιαστικής αρωγής στο έργο του" εξαίροντας τη προσφορά του Κώστα Αρνόκουρου και άλλων Τριφύλιων μιλώντας για μηχανή ανάπτυξης στο τόπο, λέγοντας ότι "στις μέρες μας κανείς δεν αισθάνεται ολοκληρωμένος για όσα προσέφερε αλλά κυρίως για αυτά που οραματίστηκε αφού η πατρίδα μας χρειάζεται περισσότερα πράγματα για να χαλυβδωθεί το μέλλον των επόμενων γενιών "με τη βοήθεια των πολλών σε αυτή τη μέρα περισυλλογής για τις ημέρες που ζούμε στη βαθιά πνευματική, ηθική και οικονομική κρίση με το βάρος να πέφτει στους πολίτες μας και να τους στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας πιέζοντας τους άρχοντες της Ευρώπης ότι έχουν ιερή υποχρέωση να σταθούν αρωγοί στη χώρα που γέννησε την Δημοκρατία".
ΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΑΠΌ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλαις προσφώνησε τον ακαδημαικό αναλύοντας πτυχές της ζωής του αλλά και της πανεπιστημιακής του καριέρας με αναφορά σε άρθρα του για την οικοδόμηση της ενιαίας Ευρώπης και τον πολιτισμό του τόπου μας. Παράλληλα διέγνωσε την εκτίμηση και αναγνώριση των κορυφαίων πανεπιστημιακών δασκάλων σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου τότε ο κ. Μπελεγρίτης που τον χαρακτήρισε " άνθρωπο με ευγένεια και προνοητικότητα". Επίσης μίλησε για κατακτήσεις πνεύματος και πολιτισμού στο όραμα της συναδέλφωσης των λαών με αναφορές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που το χαρακτήρισε έργο ζωής και πνοής στο Μοριά.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ .Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην γνωριμία του και αγόρευσή του ως διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο αναλύοντας την πολύπλευρη και πολυσχιδή δράση του. Συμπλήρωσε ότι "ο κ. Δημόπουλος είχε τη διορατικότητα και το δυναμισμό να την μεταλαμπαδεύσει στους νέους επιστήμονες κατά τη περίοδο της Πρυτανείας του" σκιαγραφώντας τη προσωπικότητά του λέγοντας ότι "είναι Άνθρωπος με τη πραγματική έννοια του όρου κοιτώντας προς το Θεό και παράλληλα κοιτώντας στα μάτια τους άλλους" ενώ "είναι ευπατρίδης αξιοποιώντας τη δράση του για το όφελος του τόπου μας κληρονομώντας ένα μέλλον για όλους, γνωρίζοντας να στέκεται ως γονιός στους οικείους του" μιλώντας για το 1999 όταν τον όρκισε ως νέο επιστήμονα, ενώ για το Πανεπιστήμιο εξήγησε ότι "αναγνωρίζεται ως έργο που εξακτίνωσε τον πολιτισμό σε όλους και ιδίως σε καιρούς δύσκολους".
Ο Μητροπολίτης Τριφυλίας- Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος εστίασε στην πνευματική διαύγεια του τιμώμενου κάνοντας αναφορά στην ζωή του αλλά και στις πτυχές της προσωπικότητάς του μαζί με στοιχεία που αποτελούν την ανθρωπιά του τιμωμένου καθηγητού που προσέφερε με ανιδιοτέλεια, ενώ εστίασε κυρίως στο ξεκίνημα της ζωής του στην Τριφυλία με αναφορά στο έργο του.
ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΛΑΜΠΡΥΝΑΝ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Γιώργος Μπακούρος, οι πρώην Δήμαρχοι Κυπαρισσίας κ. Παναγιώτης Τσάκος και Ηλίας Τσίγγανος, ο πρώην Αντιδήμαρχος και ιστορικός Δημήτρης Στρατικόπουλος, αυτοδιοικητικοί, φορείς της περιοχής αλλά και στυλοβάτες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και δη συμμαθητές του τιμώμενου προσώπου.
Συγκινητική ήταν η στιγμή απονομής τιμητικής πλακέτας η οποία επισφραγίστηκε με την αληθινή μαρτυρία των αρχών για το έργο του τ.πρύτανη, ενώ νωρίτερα σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε στην στοργή που είχε από τους ανθρώπους του τόπου.

ΑΠΟ http://kyparissiotis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.