ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ανάσα στους πολίτες με δέκα φοροαλλαγές

Δέκα αλλαγές στη φορολογία, βάζει η κυβέρνηση στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας με στόχο να αποκατασταθεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και να αυξηθούν τα έσοδα.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", το οικονομικό επιτελείο θα θέσει το θέμα των αλλαγών στους αξιωματούχους της τρόικας, που αναμένονται στην Αθήνα τη Δευτέρα ή λίγο αργότερα λόγω της
ασθένειας του υπουργού Οικονομικών και της επέμβασης στην οποία θα υποβληθεί στο μάτι ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα είναι:
1. Η μείωση του ΦΠΑ για τον κλάδο εστίασης, από το 23% στο 13% ή στο 9%. Αν περάσει αυτό το μέτρο θα μειωθούν οι τιμές σε όλα τα σερβιριζόμενα είδη που καταναλώνονται σε χώρους μαζικής εστίασης, ενώ θα έχει θετικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Επίσης θα αξιολογηθεί κατά πόσο είναι εφικτή η σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ. Στόχος είναι να διαμορφωθεί από το 23% στο 19%, ο μεσαίος από το 13% στο 9% και ο χαμηλός από το 6,5% στο 5%.
2. Αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα ακίνητα (χαράτσι). Στη θέση του θα καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος, που εξετάζεται να επεκταθεί στα αγροτεμάχια.
3. Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου από τα 5.000 στα 8.000 ευρώ για την επόμενη χρονιά και στα 10.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2014.  Ταυτόχρονα θα αυξηθούν τα ειδικά αφορολόγητα όρια για οικογένειες με παιδιά.
4. Σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα από το 45% στο 32%.
5.Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις εταιρείες και τις λοιπές επιχειρήσεις στο 15%. Η μείωση θα ισχύσει για τα εισοδήματα του επόμενου έτους.
6. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα υψηλά εισοδήματα και διατήρηση για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
7. Σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 1%-4% επί του συνόλου του δηλωθέντος εισοδήματος.
8. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και δημιουργία ενός απλού φορολογικού συστήματος.
9. Ρύθμιση των πολλαπλών φορολογικών επιβαρύνσεων. Εξετάζεται η πιθανότητα να δοθεί η ευκαιρία στους φορολογούμενους να πληρώσουν τους φόρους τους σε περισσότερες δόσεις.
10.Δημιουργία του περιουσιολογίου και εφαρμογή καθολικού ηλεκτρονικού "πόθεν έσχες" με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...