ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Τριφυλία: Την κάτω βόλτα πήραν οι τιμές οπωροκηπευτικών!

Την κατιούσα έχουν πάρει οι τιμές στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος της Τριφυλίας να βρίσκεται σε απόγνωση. Ακόμη και οι ντομάτες που μέχρι τώρα κρατούσαν μια αξιοπρεπή τιμή, ακολούθησαν καθοδική πορεία και πλέον έχουν φτάσει να είναι σχεδόν στα αζήτητα. 

Η ίδια κατάσταση υπάρχει και με τα αγγούρια που έχουν καθηλωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.
 
Έτσι με τα δύο κυριότερα προϊόντα που καλλιεργούνται και παράγονται στα θερμοκήπια σε αυτές τις τιμές, αλλά και τις χαμηλές τιμές τόσο στα καρπούζια όσο και στις πατάτες στις υπαίθριες καλλιέργειες, οι αγρότες βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο, αφού όπως μας επισημαίνουν δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδα των καλλιεργειών.
 
Χαρακτηριστικά από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων ο πρόεδρος Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου επισήμανε: "Σε όλα τα προϊόντα οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και δεν μπορεί να δοθεί άλλη εξήγηση πέρα από το ότι η καταναλωτική δύναμη των πολιτών έχει μειωθεί δραματικά, όπως άλλωστε το βιώνουμε και οι ίδιοι στην καθημερινότητά μας. Μέχρι τέλος Απριλίου, μετά από μια δύσκολη καλλιεργητική χρονιά, τα πράγματα πήγαιναν σχετικά καλά, αλλά από εκεί και μετά ακολούθησαν πτωτική πορεία. Πλέον οι ντομάτες είναι στα αζήτητα, όπως είναι και τα αγγούρια για αρκετό διάστημα τώρα.
Τα αγγούρια τα βοήθησε η εξαγωγή, αφού αποσυμφόρησε κάπως η αγορά. Όταν σταμάτησαν όμως οι εξαγωγές, τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ, όπως έχει γίνει πλέον και με τις ντομάτες που το τελευταίο δεκαήμερο συνεχώς κινούνται πτωτικά. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον αγροτικό κόσμο και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει αυτή η κατάσταση. Αυτός ο τομέας παραγωγής τροφίμων δεν πηγαίνει καθόλου καλά".
 
Την ίδια δραματική κατάσταση επισήμανε και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Τσεκούρας σημειώνοντας: «Οι ντομάτες αυτή την στιγμή είναι για απόσυρση. Τα 30 λεπτά που πουλά η λαχαναγορά είναι το κόστος για εμάς. Έτσι δεν συμφέρει να την μαζέψουμε.
Εγώ προσωπικά δεν τις συλλέγω πλέον, όπως κάνουν και άλλοι παραγωγοί. Δεν είναι όμως μόνο οι ντομάτες αλλά όλα τα αγροτικά προϊόντα, το καρπούζι, οι πατάτες, τα αγγούρια, γενικά όλα τα κηπευτικά είναι σε μεγάλη πτώση. Αυτό δημιουργεί αδιέξοδο για τους παραγωγούς.
Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης ή μεγάλης προσφοράς των προϊόντων».
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος τόνισε: «Το πρόβλημα με τα αγροτικά προϊόντα είναι μεγάλο. Χθες πολλές ντομάτες έμειναν απούλητες στις αγορές, ενώ το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τα αγγούρια.
Όσον αφορά τις ντομάτες ενώ μέχρι τώρα πήγαιναν σχετικά καλά και είχαμε βγάλει -μπορούμε να πούμε- τα έξοδά τους, προσδοκώντας από εδώ και πέρα ένα κέρδος, αυτή η περίπτωση πλέον δεν υπάρχει, καθώς υπάρχει δραματική μείωση των τιμών τους. Πλέον είναι στα αζήτητα. Αυτή την περίοδο έχει αυξηθεί η παραγωγή τους και πλέον δεν μπορούμε να τις διαθέσουμε, αφού φαίνεται ότι η κατανάλωση στη χώρα μας έχει μειωθεί σημαντικά. Το ίδιο γίνεται με τα αγγούρια, ενώ είδαμε και στην άλλη κύρια καλλιέργεια της περιοχής μας, τα καρπούζια, τις τιμές να διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 'Ολη αυτή η κατάσταση έχει φέρει τους παραγωγούς σε απόγνωση».
 
ΠΗΓΗ Κ.Μπ. - Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.