ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Μάκος: Νίκη για Λύμπε και Δέλλα

Η νίκη για την ΑΕΚ στο τελευταίο παιχνίδι των πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό είναι μονόδρομος για την Ενωση, σύμφωνα με τον Γρηγόρη Μάκο. Οχι μόνο για την συμμετοχή της ομάδας στα προκριματικά του
Champions League, αλλά και για τους Λυμπερόπουλο - Δέλλα, που θα είναι το τελευταίο τους παιχνίδι με τα κιτρινόμαυρα.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του στη Nova.
"Είμαστε στην τελική ευθεία. "Φάγαμε τον... γάϊδαρο", που λένε και "έμεινε η ουρά". Θέλουμε και εμείς τη νίκη και ο Παναθηναϊκός. Παίζουμε σε κοινή έδρα, οπότε όλα για όλα στο τελευταίο ματς και ό, τι βγει. Φέτος έχουμε δείξει ότι στα εντός έδρας παιχνίδια στο Ολυμπιακό στάδιο, το οποίο είναι αχανές και δε μπορεί να γίνει έδρα, προσπαθήσαμε και νομίζω το έχουμε καταφέρει αρκετά, να παρουσιάσουμε μια καλή εικόνα και να φανούμε ομάδα πάνω απ' όλα", τόνισε ο διεθνής μέσος της Ενωσης μιλώντας στην κάμερα της Nova.

- Για τις δύο σερί νίκες εις βάρος του Παναθηναϊκού
"Πάντα για ένα παιχνίδι, αν στο προηγούμενο υπάρχει καλό αποτέλεσμα και μάλιστα μαζί με καλή εμφάνιση, είναι κάτι που ανεβάζει την ψυχολογία. Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσει το γεγονός ότι προερχόμαστε από νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό. Είναι θετικό και το γεγονός ότι δε δεχθήκαμε κάποια κάρτα, άρα θα είμαστε όλοι ετοιμοπόλεμοι και μακάρι να πάρουμε τη νίκη για να τελειώσουμε θετικά και για τον Νίκο Λυμπερόπουλο και για τον Τραϊανό Δέλλα.

- Για την πορεία της ΑΕΚ στα πλέι οφ και αν είναι απάντηση
"Εμείς επειδή αρχίσαμε από το μηδέν, είπαμε να μπούμε δυνατά στα παιχνίδια για να έχουμε μια καλή εικόνα και μετά από κάθε ματς να βγαίνουμε από το γήπεδο και να λέμε "τα δώσαμε όλα." Νομίζω το έχουμε καταφέρει. Ούτε τώρα θα μιλήσω για απάντηση δική μας. Το σημαντικό, όπως είπα και πριν, είναι μετά από κάθε παιχνίδι να βγαίνουμε και να λέμε ότι τα δώσαμε όλα για να κοιμόμαστε ήσυχοι. Είναι μια δικαίωση βέβαια, επειδή πολλές φορές αγωνιστήκαμε με την πλάτη στον τοίχο, με πολλά προβλήματα. Ελπίζω μάλιστα να βρεθεί μια λύση για να τελειώσουν τα προβλήματα κάπου εδώ, ώστε να μπορέσουμε να κοιτάξουμε τη συνέχεια διαφορετικά".

- Για τις διοικητικές εξελίξεις
"Θέλω να αισιοδοξώ για την επόμενη μέρα. Μόνο αυτό μου έχει μείνει όπως και σ' όλα τα παιδιά που θα είμαστε εδώ και του χρόνου. Δε θέλουμε να σκεφτόμαστε ότι θα είναι το "τέλος" της ΑΕΚ. Υπάρχουν βέβαια κάποια παιδιά που τελειώνει το συμβόλαιό τους και φεύγουν, αλλά νομίζω ότι ακόμα κι αυτοί δίνουν τα πάντα για την ομάδα, παρά το ότι ίσως να μην είναι μέλη της ομάδας τη νέα περίοδο. Όλοι μαζί είμαστε αισιόδοξοι και μ' αυτό πορευόμαστε όλη τη χρονιά".

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.