ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις λαδιού από τις αλλαγές

Σε κίνδυνο θα τεθεί η ελαιοκαλλιέργεια όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης (το 2019) από την καταβολή επιδοτήσεων με βάση τα ιστορικά δικαιώματα, στην κατ’ αποκοπή καταβολή ανάλογα με την έκταση που θα έχει δικαίωμα επιδότησης. Το σύνολο των επιδοτήσεων θα μοιραστεί σε πολύ περισσότερους αγρότες (ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς δεν παίρνουν επιδότηση σήμερα), ενώ η βασική ενίσχυση θα αποτελεί μικρό μέρος του συνολικού ποσού. Η υπόλοιπη επιδότηση θα δίνεται υπό προϋποθέσεις ή κατά κατηγορίες. Τα σενάρια που παίζουν είναι πολλά αλλά όπως αποκάλυψε το
προηγούμενο Σάββατο η εφημερίδα "Agrenda" η βασική επιδότηση υπολογίζεται στα 167 ευρώ ανά εκτάριο ή… 16,7 ευρώ το στρέμμα!
Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρή κινητικότητα στον ελαιοκομικό τομέα της Ισπανίας και το θέμα περιλήφθηκε μαζί με άλλα στην ατζέντα αυτών που θα τεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως αναφέρεται σε εξειδικευμένα πόρταλ του Διαδικτύου «μια νέα ομάδα από τον τομέα του ελαιολάδου προετοιμάζει επειγόντως ένα έγγραφο θέσεων προκειμένου να προστατεύσει τα μέλη της από τις επαπειλούμενες περικοπές των επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κατά τη σύνοδό του στη Βαρκελώνη, την περασμένη Τρίτη, το Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Ελαιοπαραγωγικών Περιφερειών συμφώνησε να ολοκληρώσουν το προσχέδιο πριν από το τέλος του Ιουνίου, προκειμένου να "αμυνθεί στις Βρυξέλλες" στις ''καυτές'' διαπραγματεύσεις ως προς τη δομή και τον προϋπολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2014-2020.
Μεταξύ των αλλαγών που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η καταβολή σε όλους τους ελαιοκαλλιεργητές ενός κατ’ αποκοπή ποσού ανά εκτάριο αντί να πληρώσει ορισμένους ανάλογα με το ιστορικό της παραγωγής - μια αλλαγή που ζημιώνει ιδιαίτερα τη Γαλλία και την Ισπανία.
Μόνο ο τομέας του ελαιολάδου στην Ισπανία επί του παρόντος επιχορηγείται με το 40% της αξίας της αγοράς του ελαιολάδου, σύμφωνα με το νέο υπουργό Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος της Ισπανίας Miguel Arias Cañete. "Μιλάμε για ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 1 δισ. ευρώ, δηλαδή περί τα 468 ευρώ ανά εκτάριο (ανά έτος)," είπε στο Κοινοβούλιο της Ισπανίας τον περασμένο μήνα.
Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του νέου φόρουμ, η Aνα Ρομέρο, γενική διευθύντρια της Βιομηχανίας και Ποιότητας αγροτικών προϊόντων για την περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, είπε ότι το φόρουμ έπρεπε να κινηθεί γρήγορα.
Στην ερώτηση γιατί ήταν απαραίτητο αυτό το νέο φόρουμ, όταν ο τομέας εκπροσωπείται από οργανώσεις όπως το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), καθώς και εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, η Ρομέρο απάντησε ότι αν και το ΔΣΕ, για παράδειγμα, κάνει εξαιρετική δουλειά, ο κίνδυνος ήταν μεγάλος για τις περιφέρειες γι᾿ αυτό θα ήταν καλύτερα να πιέσουν άμεσα οι ίδιες.
Απαντώντας στην κριτική ότι οι ενισχύσεις της ΚΑΠ στηρίζουν ελαιοκτήματα που διαφορετικά δεν θα ήταν οικονομικά βιώσιμα, η Ρομέρο, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να δικαιολογήσουν τις επιδοτήσεις. Μεταξύ αυτών είναι η σημασία του τομέα του ελαιολάδου στη διατήρηση των αγροτικών κοινοτήτων και την πρόληψη της εγκατάλειψης της γης, ιδιαίτερα σε περιοχές της Ισπανίας όπου τα κτήματα βρίσκονται σε πλαγιές και είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργηθούν επικερδώς, αν και το ελαιόλαδο που παράγουν είναι εξαιρετικό.
Οπως είπε, το προσχέδιο θέσεων που θα τεθεί προς συζήτηση, θα καθορίζει τις απαραίτητες αλλαγές σε πέντε κύριες κατηγορίες: ποιότητα, προώθηση και ενημέρωση, εμπόριο και συμφωνίες με τρίτες χώρες, έρευνα και αναδιάρθρωση της ΚΑΠ.
Η υποστήριξη κάθε μιας από αυτές τις κατηγορίες θα ανατεθεί στα μέλη του φόρουμ, δηλαδή τις Περιφέρειες Ντουμπρόβνικ-Νερέτβα και Ιστρια (Κροατία), Ανδαλουσία και Καταλονία (Ισπανία), Κορσική, Λανγκεντόκ - Ρουσιγιόν, Προβηγκία – Κυανή Ακτή παρά τις Αλπεις και Ροδανός παρά τις Αλπεις (Γαλλία), Κρήτη και Στερεά Ελλάδα (Ελλάδα), και Εμίλια Ρομάνια, Απουλία και Τοσκάνη (Ιταλία).
Το νέο φόρουμ στηρίζουν οι εκπρόσωποι της Συνέλευσης των Περιφερειών της Ευρώπης που παράγουν φρούτα, λαχανικά και φυτά (AREFLH) και της Ευρωπαϊκής Ενωσης των Γεωγραφικών Ενδείξεων (AREPO), οι οποίοι μάλιστα συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.