ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Μεσσηνία: Εντατικοί Έλεγχοι στην Αγορά

Ενόψει της αυξημένης ζήτησης κτηνοτροφικών, γαλακτοκομικών κ.λ.π.  προϊόντων, η οποία παρατηρείται στην τοπική αγορά την περίοδο των εορτών, δόθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά οδηγίες στους υπηρεσιακούς παράγοντες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε η λειτουργία της αγοράς να είναι ομαλή, να αποτραπούν φαινόμενα εκμετάλλευσης των καταναλωτών και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι σ΄ αυτήν την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης που διανύουμε, οφείλουμε όλοι να φροντίσουμε και να εργαστούμε για τη διατήρηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της αγοράς και των καταναλωτών.   Συγκεκριμένα, έλεγχοι από μικτά κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας πραγματοποιούνται εδώ και αρκετές ημέρες σε όλο το Νομό.

Οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς και να προσέχουν τη σχέση ποιότητας και τιμής, ώστε να κάνουν τις καλύτερες δυνατές αγορές. Η τιμή του προϊόντος στο ράφι να είναι η ίδια με την τιμή που θα πληρώσουν στο ταμείο, να παίρνουν απόδειξη πληρωμής και να εξετάζουν τις αποδείξεις και ιδιαίτερα τα ποσά σε περίπτωση προσφορών. Να πραγματοποιούν αγορές από νόμιμα σημεία πώλησης, να διαβάζουν τις ετικέτες  και να προσέχουν τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης των προϊόντων.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει σε όλα τα είδη που προσφέρουν στους καταναλωτές να αναγράφουν το είδος, την ποιότητα, την χώρα προέλευσης και την τιμή του προϊόντος.
Τέλος ο κ. Αλευράς τόνισε ότι οι καταναλωτές πρέπει να προτιμούν τοπικά προϊόντα, με σκοπό τη στήριξη της τοπικής παραγωγής και οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.