ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Σουηδία: Φονική συντριβή νορβηγικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για το πενταμελές πλήρωμα ενός μεταγωγικού αεροσκάφους C-130J Hercules της πολεμικής αεροπορίας της Νορβηγίας το οποίο είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ την Πέμπτη τερματίστηκε χθες όταν βρέθηκαν ανθρώπινα υπολείμματα, ανακοίνωσαν οι αρχές της Σουηδίας.

Η επιχείρηση τερματίστηκε μετά από διαβουλεύσεις με τις νορβηγικές αρχές και τις οικογένειες των μελών του πληρώματος.

Οι προσπάθειες των σουηδικών αρχών θα επικεντρωθούν πλέον στο να βρεθούν τα εναπομείναντα κομμάτια των σορών τους και να διακριβωθεί η αιτία του δυστυχήματος, ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μπόργε Όμαν.

«Η άποψή [μας] είναι ότι δεν υπήρξαν επιζώντες και η επιχείρηση εισήλθε πλέον σε μια νέα φάση», είπε ο Όμαν στο σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Το αεροσκάφος είχε 5μελές πλήρωμα αποτελούμενο από τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα.

«Με μεγάλη λύπη πλέον συμπεραίνουμε ότι χάσαμε πέντε καλούς συναδέλφους», δήλωσε ο στρατηγός Χάραλντ Σούντε, αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων της Νορβηγίας, στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Το αεροσκάφος που αγνοείτο από την Πέμπτη έπεσε στο δυτικό τμήμα της κορυφής Κεμπνεκάισε, μέρος της υψηλότερης οροσειράς της Σουηδίας, στον Αρκτικό Κύκλο, δήλωσε ο υπουργός 'Αμυνας της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ 'Αιντε από το Όσλο.

«Γνωρίζουμε ότι υπήρξε συντριβή του αεροσκάφους», είπε ο 'Αιντε, σημειώνοντας ότι τα συντρίμμια διασκορπίστηκαν σε μια μεγάλη έκταση.

Μια θεωρία είναι ότι το αεροσκάφος εξερράγη αφού συνετρίβη στο βουνό, είπε ο Όμαν, προσθέτοντας πως προκλήθηκε κατολίσθηση στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν συντρίμμια και ανθρώπινα υπολείμματα.

Οι έρευνες είχαν δυσχερανθεί από τον άσχημο καιρό, αλλά οι συνθήκες βελτιώθηκαν νωρίς χθες, όταν εντοπίστηκαν το πρώτα συντρίμμια.

Η ένταση των ανέμων μειώθηκε, ωστόσο χιόνιζε αδιάκοπα.

Τέσσερις κατολισθήσεις αναφέρθηκαν στην διάρκεια της νύχτας στην περιοχή έρευνας, προσθέτοντας νέα προβλήματα στα σωστικά συνεργεία.

Στις προσπάθειες συμμετείχαν ελικόπτερα και άλλα αεροσκάφη.

Οχήματα παντός εδάφους και σνόουμομπιλ επίσης κινητοποιήθηκαν, καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι στην αραιοκατοικημένη αυτή περιοχή της βόρειας Σουηδίας.

Το αεροσκάφος λάμβανε μέρος στη στρατιωτική άσκηση Ψυχρή Αντίδραση 2012, που οργάνωσε η Νορβηγία και στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων.

Επιμνημόσυνη δέηση προγραμματίζεται να γίνει σήμερα. Το C-130J της αμερικάνικης Lockheed Martin έχασε κάθε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στις 15:53 την Πέμπτη [ώρα Ελλάδας] εν μέσω ισχυρών ανέμων και χιονόπτωσης, ενώ πέταγε με προορισμό την Κίρουνα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.