ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ξεκινά τον Ιούλιο έρευνα για πετρέλαιο στη Μεσσηνία

Ερευνα για υδρογονάνθρακες σε χερσαία οικόπεδα της Μεσσηνίας ξεκινά τον Ιούλιο το υπουργείο Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο ξεκινούν έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, μεταξύ άλλων σε Εβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αχαΐα και πιθανώς στην Κρήτη. Υπενθυμίζεται πως υπό εξέλιξη βρίσκονται ο διαγωνισμός για διενέργεια σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη και η πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις περιοχές Ιωαννίνων, Κατακόλου και Δυτικού Πατραϊκού.
Για αυτές τις τρεις περιοχές θα κατατεθούν οι προσφορές οι οποίες θα αξιολογηθούν με στόχο την
υπογραφή συμβάσεων και την έναρξη ερευνών από το 2013. Κατόπιν θα γίνει ανάθεση σε εταιρεία ή σε εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης.
Το υπουργείο εκτιμά ότι από τα αποτελέσματα των ερευνών θα προκύψουν 10 έως 15 οικόπεδα, τα οποία θα παραχωρηθούν για έρευνα με διαγωνιστική διαδικασία.
Για έρευνα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα παραχωρηθούν ακόμα 10 έως 12 χερσαία οικόπεδα σε περιοχές των Νομών Εβρου, Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, στους Παξούς και ενδεχομένως στη χερσαία περιοχή της Κρήτης.
Ερωτώμενος για πιθανότητα εξορύξεων στο Αιγαίο, ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε το ενδεχόμενο ανοικτό, απαντώντας ότι η χώρα μας θα προχωρήσει σε κάθε διαδικασία για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών σε κάθε περιοχή όπου υφίστανται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Το υπουργείο εκτιμά πως με βάση τα συγκριτικά δεδομένα με άλλες αντίστοιχες περιοχές, ο μεν Πατραϊκός περικλείει αποθέματα γύρω στα 200 εκατ. βαρέλια, η Ηπειρος 50-80 εκατ. βαρέλια και το Κατάκολο περίπου 3 εκατ. βαρέλια.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.