ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Κυπαρισσία: Λαθρέμποροι άφησαν 200 μετανάστες

Κατά ομάδες κινούνταν δεκάδες μετανάστες την Κυριακή το πρωί κατά μήκος της εθνικής οδού Κυπαρισσίας - Πύργου με κατεύθυνση την Κυπαρισσία
Μετανάστες που, όπως λένε οι πληροφορίες, ακολουθώντας την υπόσχεση ότι θα τους προωθήσουν ως το λιμάνι της Πάτρας προκειμένου να βρουν τρόπο να περάσουν στην Ιταλία, είχαν στοιβαχτεί σε μεγάλο φορτηγό αυτοκίνητο το οποίο ξημερώματα Κυριακής τους ξεφόρτωσε κάπου κοντά στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας, λέγοντάς τους ότι είχαν φτάσει στον προορισμό τους.
 

Από εκεί οι μετανάστες -που στην μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν Αφγανοί και είχαν χαρτιά προσωρινής παραμονής στην χώρα μας- κινήθηκαν άλλοι προς την Κυπαρισσία, άλλοι έμειναν στην περιοχή και άλλοι πήγαν προς την Ζαχάρω. Ο συνολικός τους αριθμός υπολογίζεται σε περίπου 200 άτομα.
Άγνωστο παραμένει αν τελικά ο προορισμός τους ήταν η Πάτρα ή άλλο σημείο της Πελοποννήσου προκειμένου να τους παραλάβει καράβι για να τους μεταφέρει στην Ιταλία, ενώ στον άγνωστο οδηγό του φορτηγού είχαν πληρώσει από δέκα ευρώ ο καθένας για να τους μεταφέρει.
 

Από την Κυπαρισσία που έφτασαν αρκετοί από αυτούς μέσα από τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, ταξίδεψαν και πάλι προς την Αθήνα, ενώ οι πληροφορίες μας λένε ότι το ίδιο έγινε και από την πλευρά της Ηλείας, χρησιμοποιώντας ακόμη και τουριστικό λεωφορείο.
ΠΗΓΗ ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: